Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Παραίτηση Μεϊμαράκη, χρέη Προέδρου της ΝΔ ο Πλακιωτάκης


Την παραίτησή του από τη θέση του μεταβατικού Προέδρου της Ν.Δ. ανακοίνωσε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος πάντως παραμένει στην κούρσα διαδοχής για το κόμμα της κεντροδεξιάς.
«Υπηρέτησα τις αρχές και την ενότητα του κόμματος και πάντα ήμουν στρατιώτης. Επειδή σχηματοποιείται μία επίθεση στο πρόσωπό μου και πολλές φορές χυδαία, επειδή έχει δημιουργηθεί ένταση και για να την αποκλιμακώσω, όρισα αντιπρόεδρο τον Γιάννη Πλακιωτάκη... παραδίδω την έδρα μου (σ.σ. ως μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ) στον κ. Πλακιωτάκη και συνεχίζω την πορεία μου ως υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Πλακιωτάκης είχε προταθεί από τον Αντώνη Σαμαρά ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο κ. Μεϊμαράκης άφησε ανοικτό το εάν θα παραστεί ή όχι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (σ.σ. ήδη είναι γνωστό ότι δεν θα μετέχουν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς) σχολιάζοντας ότι θα αποφασίσει «ανάλογα με το τι υπηρετεί την ενότητα του κόμματος».
«Αυτό το κάνω για την ενότητα του κόμματος, δεν υπάρχει θέμα διάσπασης» κατέληξε.
Αμφισβητούν τον ορισμό Πλακιωτάκη

Αμέσως μετά την ανακοίνωση Μεϊμαράκη, πολλά στελέχη που αντιπολιτεύονται τον πρώην πρόεδρο έθεσαν ζήτημα νομιμότητας της απόφασης. Σημειώνουν ότι βάσει καταστατικού μόνον ο εκλεγμένος πρόεδρος μπορεί να ορίσει αντιπροέδρους που θα τον αναπληρώνουν «Ο κ.Μεϊμαράκης είναι προεδρεύον αντιπρόεδρος, μη εκλεγμένος δεν μπορεί να ορίσει αντιπρόεδρο ως αντιπρόεδρος» ισχυρίζονται . Το ερώτημα είναι αν το ζήτημα αυτό εγείρεται μόνο προκειμένου να μεγεθύνει την πίεση προς τη πλευρά Μεϊμαράκη ή θα τεθεί και στην συνεδρία στης Κ.Ο. οδηγώντας την σύγκρουση στα άκρα.
Το χρονικό
Νωρίς το μεσημέρι, ο κ. Μεϊμαράκης ειχε ορίσει ως αντιπρόεδρο του κόμματος τον κ. Πλακιωτάκη προκειμένου να τον διαδεχθεί ως μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος μέχρι και τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Εφόσον ο κ. Μεϊμαράκης δεν όριζε αντιπρόεδρο τότε, βάσει του καταστατικού του κόμματος, τη θέση του Προεδρεύοντος θα αναλάμβανε ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ανδ. Παπαμιμίκος.
Ο κ. Μεϊμαράκης είχε δηλώσει από τα μεσάνυχτα χθες (Star) ότι παραιτείται εξαιτίας διαρροής από το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ότι μετά το φιάσκο της Κυριακής δεν θα έπρεπε να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Ο κ. Μεϊμαράκης προσέθεσε ότι εάν υπάρξει δημόσια δήλωση του κ. Σαμαρά ή έστω μεταξύ τους επικοινωνία (σ.σ. μάλιστα κάλεσε τον κ. Αδ. Γεωργιάδη που βγήκε στην ίδια εκπομπή να «πάρει τηλέφωνο το Σαμαρά») στην οποία θα διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί την παραίτησή του, ο ίδιος θα παραμείνει στην ηγεσία.
Συνεργάτες, πάντως, του πρώην Πρωθυπουργού διευκρίνιζαν, ήδη από τη Δευτέρα, ότι τέτοια δήλωση δεν υπήρξε από πλευράς του κ. Σαμαρά και έκαναν λόγο για σενάρια εφημερίδων. Προφανώς, δε, δεν έκριναν σκόπιμο να υπάρξει οποιαδήποτε επικοινωνία με την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη.
Σε κάθε περίπτωση, το φιάσκο της Κυριακής «αποδεκατίζει» τη Νέα Δημοκρατία ενόψει της συζήτησης δύσκολων νομοσχεδίων και του προϋπολογισμού στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι έχουν παραιτηθεί ήδη από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Πλακιωτάκης ως Αντιπρόεδρος μένει να αποδειχθεί αν θα διατηρήσει και το ρόλο του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ, εφόσον ο κ. Μεϊμαράκης παραιτηθεί και ο κ. Πλακιωτάκης αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος, σε μία κρίσιμη συγκυρία η Ν.Δ. θα πρέπει να καλύψει τρείς από τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις στην κοινοβουλευτική της ομάδα.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.