Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό - Πούτιν: «Πισώπλατη μαχαιριά που θα έχει συνέπειες»

 

«Πισώπλατη μαχαιριά από τους συνεργούς των τρομοκρατών» αποκάλεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία, κοντά στην Συρία.

O Πούτιν προειδοποίησε ότι το συμβάν θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις» στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.

Μιλώντας από το ρωσικό θέρετρο Σότσι στη
Μαύρη Θάλασσα πριν από μια συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο Πούτιν επέκρινε την Αγκυρα διότι αποφάσισε να συζητήσει το περιστατικό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αντί να εξηγήσει πρώτα στη Ρωσία τι συνέβη.

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπερασπίστηκε την απόφαση να καταρριφθεί το μαχητικό, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα «να λάβει μέτρα κάθε είδους» εναντίον όσων παραβιάζουν τα σύνορά της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας, κάτι που αποτελεί «εθνικό καθήκον». Τόνισε, ακόμη, ότι η κατάρριψη δεν ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον κάποιου.

Ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

Εκρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Βρετανίας κλήθηκαν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας.

Ο τουρκικός στρατός δήλωσε πως το αεροσκάφος είχε προειδοποιηθεί επανειλημμένα αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

Η κατάρριψη

Το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος, σύμφωνα με την Αγκυρα, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο στα τουρκοσυριακά σύνορα. Ωστόσο, ο Πούτιν δήλωσε ότι το μαχητικό χτυπήθηκε ενώ πετούσε πάνω από συριακά εδάφη, όταν βρισκόταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα τουρκικά σύνορα και έπεσε τέσσερα χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Συρίας.

Το μαχητικό καταρρίφθηκε μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους  Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Ωστόσο, σύροι αντάρτες υποστήριξαν ότι και οι δύο πιλότοι σκοτώθηκαν από πυρά.

Μάλιστα βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters εμφανίζει τον έναν ρώσο πιλότο ακίνητο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.