Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Μαραθώνια τηλεδιάσκεψη... Λιγοστές οι πιθανότητες προσέγγισης...


Σε εξέλιξη, από τις 18:00 ώρα Ελλάδος, βρίσκεται η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε μια προσπάθεια να...
γεφυρωθούν, όσο αυτό είναι δυνατό, οι διαφορές των δύο πλευρών μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όπου οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν μεγάλες.
Τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση για προστασία της πρώτης κατοικίας είναι τα εξής:

- Αντικειμενική αξία 200.000 για ένα άτομο, 250.000 για ζευγάρι συν 25.000 ανά παιδί με ανώτατο τα τρία παιδιά.

- Εισοδηματικό κριτήριο είναι μεικτό ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει μια μικρή υποχώρηση, «πέφτοντας» στα 32.000 ευρώ.

Η πλευρά των Θεσμών ωστόσο επιμένει το όριο για μια τετραμελή οικογένεια να φτάνει μέχρι τα 20.000 ευρώ, εκκινώντας από τις 8.000 για τον άγαμο δανειολήπτη.

- Το σύνολο χρεών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
 
Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να καλυφθεί το συντομότερο δυνατόν είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων. Ως γνωστόν, την στιγμή αυτή ισχύει ότι, εάν κάποιος που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, δεν φροντίζει παράλληλα να τακτοποιεί τις τρέχουσες οφειλές του προς την εφορία μέσα σε διάστημα ενός μήνα, τότε χάνει τη ρύθμιση.
Η Τρόικα ωστόσο ζητάει η απώλεια της ρύθμισης να επέρχεται άμεσα, ακόμα και αν ο υπαχθείς στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν αποπληρώσει τις τρέχουσες οφειλές του μέσα σε διάστημα μίας ημέρας!
Όσον αφορά στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πληροφορίες από την τηλεδιάσκεψη αναφέρουν ότι η Αθήνα πρότεινε, τελικά, ως ισοδύναμο, την επιβολή τέλους 5 λεπτών στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ -άγνωστο αν αφορά μόνο στο ΚΙΝΟ ή σε όλα.
Διάσταση απόψεων φαίνεται, τέλος, να υπάρχει και στο ζήτημα των γενοσήμων, καθώς οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη απελευθέρωση και μικρότερη προστασία των φαρμακοβιομηχάνων.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, που είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, θα υπάρξει ένα ατελείωτο παζάρι, με την ελπίδα συμφωνίας έστω και την ύστατη στιγμή.
Σε διαφορετική περίπτωση, αυξάνεται ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, κάτι που έχουν ζητήσει οι πιστωτές προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ως το τέλος της χρονιάς και να μην τεθεί κίνδυνος στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Από το οικονομικό επιτελείο επιβεβαιώνουν εμμέσως ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ από την Ελλάδα.
Όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι στο Eurogroup της Δευτέρας να εγκριθεί πολιτικά η συμφωνία αλλά τα χρήματα της δόσης να εκταμιευθούν αργότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.