Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Μπαράζ ελέγχων της Εφορίας σε 22.000 φορολογουμένους

Μπαράζ ελέγχων της Εφορίας σε 22.000 φορολογουμένους

Με 22.000 φορολογικούς ελέγχους επικεντρωμένους σε υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας και υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον των προηγούμενων ετών σχεδιάζει να δώσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στη διάρκεια του 2016 την ώρα που η κυβέρνηση ποντάρει σε γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα από την αξιοποίηση της λίστας Μπόργιανς των 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων στην Ελβετία.
Σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι συναρμόδιοι υπουργοί Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Τρύφων Αλεξιάδης έκαναν δεκτά όλα τα αιτήματα των οικονομικών εισαγγελέων για άμεση ενίσχυση της ομάδας που χειρίζεται τη λίστα τόσο σε επίπεδο ελεγκτών όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή ενώ προετοίμασαν την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς στις 16 Ιανουαρίου 2016 στην Αθήνα για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. 
Την ίδια ώρα με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής ΓΓΔΕ Γιάννης Μπάκας έδινε στίγμα για το μπαράζ των φορολογικών ελέγχων που σχεδιάζονται το επόμενο έτος. Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και οι ΔΟΥ θα τρέξουν τέσσερις χιλιάδες πλήρεις και δεκαοκτώ χιλιάδες μερικούς φορολογικούς ελέγχους.
Μία στις δύο υποθέσεις που θα επιλεγούν για έλεγχο θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και συγκεκριμένα από το 2011 έως το 2015. Η στόχευση σε υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας σχετίζεται με την εκτίμηση πολλών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία όσο πιο «ζωντανή» είναι μια υπόθεση τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες οι έλεγχοι να οδηγήσουν σε είσπραξη πρόσθετων φόρων και προστίμων.
Στο παρελθόν, με βάση τους περιορισμούς της νομοθεσίας, οι ελεγκτές επικεντρώνονταν στις υποθέσεις εκείνες για τις οποίες υπήρχε ο κίνδυνος παραγραφής. Ετσι όμως βρίσκονταν πολλές φορές αντιμέτωποι με επιχειρήσεις οι οποίες στο μεταξύ είχαν χρεοκοπήσει ενώ η ολοκλήρωση του ελέγχου προσέκρουε σε εμπόδια τα οποία σχετίζονταν με την πάροδο του χρόνου.
Εν τω μεταξύ, με άλλη εγκύκλιο της ΓΓΔΕ διευκολύνονται όσοι φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα. Για την απόκτηση φορολογικής ενημερότητας, απαραίτητο στοιχείο για οποιαδήποτε μεταβίβαση, προβλέπεται ότι εφεξής οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να δεσμεύουν μικρότερο ποσοστό του τιμήματος μεταβίβασης (50% από 70% έως 100% σήμερα) προκειμένου να θεωρηθεί η είσπραξη της ληξιπρόθεσμης οφειλής διασφαλισμένη και να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση του ακινήτου.

από τήν ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
τής εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.