Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ζητούν οι δανειστές - βλέπουν «τρύπα» έως 3 δισ. ευρώ

Αμφισβητείται η απόδοση μέτρων

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ζητούν οι δανειστές - βλέπουν «τρύπα» έως 3 δισ. ευρώ
«Τρύπα» 2 έως 3 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) βλέπουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2016, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στους θεσμούς, τούς οδηγούν στην απόφαση να ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Όπως μετέδωσε το Mega το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός κατατέθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους, αλλά και πως έχουν υπερεκτιμηθεί τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο.
Υπολογίζουν επιπρόσθετα ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδενική ανάπτυξη όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που θα επηρεάσει και τα μέτρα του 2016.
Στα μέτρα αυτά των 3 δισ. ευρώ οι δανειστές συνυπολογίζουν και το 1,8 δισ. από το Ασφαλιστικό και εκτιμούν ότι έως το 2018 ο πήχης των μέτρων που θα ζητηθούν ανεβαίνει στα 6-7 δισ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναμένονται πλέον στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ζητήσουν την κατάθεση του πρόσθετου προϋπολογισμού.

Το «θρίλερ» με την υποδόση
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το «θρίλερ» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ η οποία, όπως μετέδωσε το Mega, βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα», καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.
Οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα την σχετική απόφαση και η υποχρέωση της χώρας -σύμφωνα με απόφαση του EuroWorking Group- ήταν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να εκδοθούν και να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ όλες οι αποφάσεις για τα προαπαιτούμενα, κάτι που όμως δεν έχει γίνει.
H προθεσμία για το «πράσινο φως» του 1 δισ. ευρώ λήγει τη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει ο ESM.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.