Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η Φώφη, ο Σταύρος και τα άγχη τους

Περι συνεργασιών

tvxs.gr | 05 Δεκ. 2015
Στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης είχαν ένα καβγαδάκι όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, το οποίο αντιμετώπισε θετικά ο πρωθυπουργός. «Δίνεις άλλοθι συναίνεσης» φέρεται να του είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήταν από πριν αποφασισμένη να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να δημοσιοποιηθεί στη συνέχεια πως όχι μόνο δεν υπέκυψε αλλά επιπλέον έκανε και φασαρία.
Οι αγωνίες της Φώφης
Για την Φώφη Γεννηματά η σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα είναι μονόδρομος προκειμένου να κρατήσει την ενότητα του κόμματός της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν δείξει διάθεση στήριξης της κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος (που αναζητά εναγωνίως ιστορική δικαίωση για το PSI) θα διαφοροποιηθεί και δεν αποκλείεται να τον ακολουθήσουν βουλευτές και στελέχη που αντιμετωπίζουν με εμπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόλα αυτά, η συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτή, αφού υπάρχει κόσμος ο οποίος αντιλαμβάνεται πως η αντιμνημονιακή στροφή είναι μια στάση που δείχνει ασυνέπεια και πολιτικαντισμό δεδομένου ότι αρνούνται να ψηφίσουν μέτρα που συνδέονται με την εφαρμογή του μνημονίου το οποίο ψήφισαν το καλοκαίρι. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τους ευρωσοσιαλιστές που απορούν και εκνευρίζονται με τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, ήταν απολύτως αναμενόμενη η εξαλλοσύνη της Χαριλάου Τρικούπη όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας Τσίπρα-Ολάντ για τη στάση του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται ξανά πολύ κοντά στη ΝΔ.
Οι ανησυχίες του Σταύρου
Για τον Σταύρο Θεοδωράκη η αντιπολιτευτική επιθετικότητα είναι επίσης μονόδομος για να διατηρηθεί η πολύ εύθραυστη κομματική συνοχή. Πολλοί του καταλογίζουν ότι το Ποτάμι πλήρωσε στις εκλογές την ήπια στάση του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα που είχε εκληφθεί ως διάθεση συμμετοχής στη διακυβέρνηση. Λένε ότι υιοθετήθηκε μια συμπεριφορά απατημένης συζύγου, η οποία τελικά δεν κέρδισε τη συμπάθεια του ακροατηρίου με αποτέλεσμα να χαθούν δυνάμεις.
Οσο ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι εριστικός απέναντι στην κυβέρνηση βουλευτές όπως ο Χάρης Θεοχάρης που βλέπουν με μεγάλη εχθρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν το πρόσχημα να αντιδράσουν. Αν, όμως, αυτό αλλάξει τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες τάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη όπως ο Π. Ελευθεριάδης έχουν ήδη διατυπώσει τη θέση ότι για να γίνει οικουμενική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι άλλος ο πρωθυπουργός, κάτι που ποτέ δεν έχει πει ο επικεφαλής του Ποταμιού που υποστηρίζει το σενάριο της οικουμενικής.
Σε κάθε περίπτωση τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θέλουν με τίποτα εκλογές και ελπίζουν ότι αν τεθεί θέμα αναγκαστικής ανασύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τότε τη λύση θα δώσει ο Βασίλης Λεβέντης ώστε οι ίδιοι να απολαύσουν την ευκολία της αντιμνημονιακής ρητορείας προσπαθώντας να ενισχύουν τους δεσμούς με την κοινωνική βάση.
Αλλωστε, στο παρασκήνιο κυκλοφορούν σενάρια για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα που θα μπορούσε να προκύψει με συνάντηση δυνάμεων από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι ώστε να ξεπεραστεί το βάρος του «παλιού» αλλά και οι αδυναμίες του «νέου» που δεν κατάφερε, τελικά, να εκφράσει αποτελεσματικά ο Στ. Θεοδωράκης.
Ο Λεβέντης που διχάζει
Ωστόσο, μια δυνητική κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με την Ενωση Κεντρώων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ισχυρές οι ενστάσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και κυβερνητικών στελεχών, που σε ιδιωτικές συνομιλίες τους δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν σε μια τέτοια απόφαση. Ακόμη και στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει ομοθυμία.
Το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έβαλε επισήμως στην ατζέντα το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνέντευξή του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Βασίλη Λεβέντη, εκλήφθηκε από κάποιες πλευρές ως επιβεβαίωση της ανασφάλειας της κυβέρνησης και ως τεκμήριο επικείμενης διάρρηξης της συνοχής των βουλευτών της συμπολίτευσης.
Ακούγεται ότι τόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αποστασιοποιήθηκαν από τον Αλέκο Φλαμπουράρη σε αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.