Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Συμφωνία Ρωσίας - Δύσης για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία

Οδικός Χάρτης
tvxs.gr | 18 Δεκ. 2015 Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβούλιου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) κατέληξαν σε συμφωνία για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία. Πλέον για να εγκριθεί οριστικά το σχέδιο απαιτείται η απλή ενημέρωση των υπόλοιπων 10 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς δικαίωμα βέτο έχουν μόνο τα μόνιμα μέλη.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, ανέλαβε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τις υπόλοιπες 10 χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο για να τις ενημερώσει σχετικά με το κείμενο της απόφασης, ανέφεραν διπλωμάτες που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί αργά σήμερα το βράδυ.
Αν και το ακριβές σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται διπλωματικές πηγές, μέσω αυτού καλούνται όλες τις πλευρές (συριακό καθεστώς και αντιπολίτευση) σε κατάπαυση του πυρός και σε πολιτική διευθέτηση της Συριακής κρίσης. Δύση και Ρωσία φέρονται να συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την πολιτική μετάβαση στη Συρία.
Ακόμη με το σχέδιο καλούνται όλα τα μέρη να σταματήσουν άμεσα τις επιθέσεις κατά αμάχων, ενώ εντός ενός μήνα θα σχηματιστεί μια διεθνής επιτροπή για την παρακολούθηση της εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών στη Συρία. Επιπλέον ζητείται από τον ΟΗΕ να καλέσει τις δύο πλευρές σε επίσημες συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμη και εντός Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα, το οποίο κατέθεσαν από κοινού Ρωσία και ΗΠΑ, και προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα ή εταιρείες που εμπλέκονται εμπορικά με το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.