Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Γαλλία: Ο φόβος και η οργή έδωσαν τη νίκη στην Ακροδεξιά

Θρίαμβος του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γαλλία

Γαλλία: Ο φόβος και η οργή έδωσαν τη νίκη στην Ακροδεξιά


«Ενα υπέροχο αποτέλεσμα» χαρακτήρισε η Μαρίν Λεπέν την επικράτηση του κόμματός της σε έξι περιφέρειες της Γαλλίας. Μετά τις τζιχαντικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, είχε φροντίσει να συνδαυλίσει τους φόβους των Γάλλων σε ένα ρεσιτάλ ξενοφοβίας και εθνικισμού
 
Τέτοιες εκλογές, η Γαλλία δεν έχει ξαναζήσει. Οχι μόνο επειδή πραγματοποιήθηκαν τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους στο Παρίσι, σε μια χώρα τραυματισμένη, μοιρασμένη ανάμεσα στον φόβο, τη θλίψη και την οργή. Ούτε μόνο επειδή είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται με τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αλλά γιατί ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών που διενεργήθηκε χθες στη Γαλλία επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο την άνοδο της Ακροδεξιάς.
Ενα κόμμα που κάποτε βρισκόταν στο περιθώριο βρίσκεται πια πολύ κοντά στο να παίρνει αποφάσεις, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, για εκατομμύρια Γάλλους. Ο δεύτερος γύρος, την ερχόμενη Κυριακή, θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για τη Γαλλία, το τελευταίο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο κόμμα σε σύνολο ψήφων πανεθνικά και κατατάχθηκε στην πρώτη θέση σε έξι από τις 13 περιφέρειες. Σε δύο από αυτές μάλιστα, το Νορ-Πα-ντε-Καλέ στον Βορρά, όπου επικεφαλής της λίστας ήταν η ίδια η ηγέτιδά του Μαρίν Λεπέν, και στην Προβάνς-Αλπ-Κοτ ντ' Αζίρ στον Νότο, όπου επικεφαλής ήταν η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, εξασφάλισε ποσοστά μεγαλύτερα του 40%. Η Μαρίν Λεπέν απέσπασε 43%. Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν  41%. «Είναι ένα υπέροχο αποτέλεσμα, το οποίο υποδεχόμαστε με ταπεινότητα», δήλωσε η πρώτη, χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό της. «Το Εθνικό Μέτωπο είναι το μοναδικό πραγματικά δημοκρατικό μέτωπο, καθώς είναι το μόνο που υπερασπίζεται το έθνος και την εθνική κυριαρχία του» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Εθνικό Μέτωπο απέσπασε πανεθνικά 27%-30,6% των ψήφων, έναντι 25,24% στις νομαρχιακές εκλογές του Μαρτίου και μόλις 11,42% στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές το 2010. Οι Ρεπουμπλικανοί ήρθαν στη δεύτερη θέση με 27% και οι Σοσιαλιστές στην τρίτη με 23%.
Η θεαματική άνοδος που κατέγραψε η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου δεν μεταφράστηκε σε αντίστοιχη ενίσχυση του κόμματός του. «Ποτέ άλλοτε δεν ήταν μεγαλύτερη η αποσύνδεση ανάμεσα στη θεσμική υπόληψη και την εκλογική ανυποληψία» σχολίαζε στη «Λιμπερασιόν» προεδρικός σύμβουλος.

Οι δραματικές εκκλήσεις των τελευταίων ημερών, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να χαρακτηρίζει τις εκλογές «απάντηση της δημοκρατίας στη βαρβαρότητα» και τον πρώτο γραμματέα των Σοσιαλιστών να δηλώνει «ψηφίζω, σημαίνει αντιστέκομαι», έπιασαν μεν τόπο (το ποσοστό της αποχής ήταν 49%-49,8%, έναντι 53,6% το 2010) αλλά όχι τον επιθυμητό για τη γαλλική Αριστερά.
Μετά τις περιφερειακές εκλογές του 2010, η Γαλλία είχε βαφτεί σχεδόν εξ ολοκλήρου ροζ. Αυτή τη φορά, η Αριστερά προηγείται σε δύο περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας, τη Βρετάνη και την Ακουιτανία - και η Δεξιά σε άλλες τέσσερις, τη Νορμανδία, τη Χώρα του Λίγηρα, την Οβέρν, καθώς και το Ιλ-ντε-Φρανς.
Το αποτέλεσμα είναι δεινό και για τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επέστρεψε στην πολιτική με το επιχείρημα πως μόνον αυτός μπορούσε να ανακόψει την προέλαση του Εθνικού Μετώπου. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, βέβαια, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών όχι μόνο δεν έκανε κάποια αυτοκριτική αλλά επέμεινε στη θέση «ούτε-ούτε», αρνούμενος κάθε «συγχώνευση» με τους Σοσιαλιστές όπως και κάθε απόσυρση της Δεξιάς μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, προκειμένου να αποτραπεί η επικράτηση της Ακροδεξιάς.

Οι Σοσιαλιστές, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν αργά χθες διά στόματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς πως «στις περιοχές που κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια του Εθνικού Μετώπου και όπου η Αριστερά έπεται της Δεξιάς, και δη στο Νορ-πα-ντε-Καλαί και τη Προβάνς-Αλπ-Κοτ ντ'Αζίρ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να κάνει ένα δημοκρατικό μπαράζ» - δηλαδή να αποχωρήσει από την κούρσα.

Απλώς περίμενε
Οπως επισήμαινε η «Λιμπερασιόν», «τα τραγικά γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου εξυπηρέτησαν το Εθνικό Μέτωπο… Σε ένα τόσο αγχωτικό κλίμα, δυστυχώς δεν είναι παράξενο που η κοινή γνώμη προτιμά να πιστεύει σε απλές ιστορίες: τα σύνορα ως αδιαπέραστο πρόχωμα εναντίον της τρομοκρατίας, εναντίον των μεταναστών που τρέχουν να γλιτώσουν από πολέμους και ένδεια, εναντίον του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού… Η Μαρίν Λεπέν άφησε απλώς την επικαιρότητα να πάει σε εκείνη». 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.