Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Πρώτος αλλά όχι αυτοδύναμος ο Ραχόι στην Ισπανία

Exit Polls

tvxs.gr | 20 Δεκ. 2015
To τέλος του δικομματισμού είναι κι επίσημα γεγονός στην Ισπανία. Πρώτος αλλά όχι αυτοδύναμος τερματίζει την εκλογική κούρσα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τα exit polls. Ακολουθεί ο Πέδρο Σάντσεθ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τρίτος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας με τους Podemos.
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έρχεται πρώτο με 114 έως 124 έδρες. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές με 79-85 έδρες, τρίτο το Podemos με 70 έως 80 έδρες στο Κοινοβούλιο και ακολουθούν οι κεντρώοι - φιλελεύθεροι Ciudadanos με 46-50 έδρες.
Σε ποσοστά, έρχεται πρώτο το Λαϊκό Κόμμα με 26,8%, ενώ δεύτερο είναι το  Podemos με ποσοστό 21,7% και ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 20,5% και οι Ciudadanos με 15,2%.
Ωστόσο το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας είναι έτσι ώστε οι έδρες να είναι αυτές που μετράνε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Για να σχηματιστεί κυβέρνηση απαιτούνται 176 έδρες. Με δεδομένο ότι τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και οι podemos έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπέυουν να συνεργαστούν μ,ε τον ΜΑριάνο Ραχόι, ακόμα και αν το ισπανικό Ποτάμι - οι Ciudadanos - τείνουν το χέρι της συνεργασίας, το Λαϊκό Κόμμα θα χρειστεί και τρίτο εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.