Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε Τίτλους

tvxs.gr | 10 Δεκ. 2015
1. Τι προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Tην πρώτη εβδομάδα του Γενάρη θα κριθούν όλα στο στοίχημα του ασφαλιστικού - ένα στοίχημα, στο οποίο η κυβέρνηση βάζει ως «εθνική κόκκινη γραμμή» την προστασία των κύριων συντάξεων. Οι βασικοί άξονες του εναλλακτικού σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο στους εκπροσώπους των δανειστών και συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί στην τελική του μορφή στις αρχές Ιανουαρίου.
2. Μαύρα Ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ: Το πόρισμα για τις διαφημιστικές καμπάνιες στα ΜΜΕ. Στον εισαγγελέα εστάλη το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που αφορά τα «μαύρα ταμεία» για την επικοινωνιακή καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για την περίοδο 2012 - 2014. Σύμφωνα με το πόρισμα, το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης. Μάλιστα το ΚΕΕΛΠΝΟ πλήρωσε σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ για διαφημίσεις που μπορούσαν να μεταδοθούν δωρεάν. 
3. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας για τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, επικράτησε ένταση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και δημοσιογράφων. Δημοσιογράφος αποκάλεσε «σκύλο» τον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος του απάντησε: «τα μαντρόσκυλα, τα οποία έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να μπλοκάρει αυτό που γίνεται, δεν μας σταματάει. Το κατάλαβες; Δεν μας σταματάει».
4. Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους. Ανώτατο όριο στα επιτόκια και πάγωμα για μια περίοδο των τόκων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και σύνδεση των πληρωμών με την οικονομικών ανάπτυξη, είναι οι τρεις άξονες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα.
5. Περίπου 2.250 μετανάστες μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη στην Αθήνα με λεωφορεία και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο Παλαιού Φαλήρου, στο οποίο βρίσκονται ήδη ακόμη 700 άνθρωποι. Εν τω μεταξύ την έντονη αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου προκάλεσαν οι επιχειρήσεις στην Ειδομένη για την απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών από την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αστυνομικοί  απομάκρυναν και προσήγαγαν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ για εξακρίβωση στοιχείων «με προφανή σκοπό», όπως καταγγέλλεται, να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή».
6. Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέσω υπουργικής απόφασης του υπουργείου Οικονομικών που υπεγράφη την Πέμπτη. Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια και τα κριτήρια για την ακίνητη περιουσία. Αλλαγές στην κατανομή των νομών σε κλιματικές ζώνες. 
7. To ΣΔΟΕ «τσίμπησε» ιδιωτικό υπάλληλο με 18 εκατ. και καφετζή με 3 εκατ. ευρώ. Το Υπουργείο Οικονομικών, έδωσε στην δημοσιότητα λίστα με δεκάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής που διαπιστώθηκαν μετά από ελέγχους του ΣΔΟΕ τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2015.
8. Έπεσαν οι υπογραφές για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018. Εν τω μεταξύ σε συμφωνία κατέληξαν στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους εκπροσώπους των θεσμών. Η λύση προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία και στο Χρηματιστήριο.
9. Την πρώτη συνέντευξη του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε αμερικανικό μέσο φιλοξενεί το ανεξάρτητο δίκτυο ενημέρωσης «Democracy Now!». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει αποφασισμένος να πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να βρει τους κρυφούς χρηματοδότες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ενώ δείχνει την διπλωματική οδό με στόχο τη λήξη του εμφυλίου στη Συρία, στον αντίποδα των βομβαρδισμών που ξεκίνησε η Βρετανία.
10. «[...] Αυτό που προβάλλετο ως ένα κακό όνειρο, γίνεται όλο και περισσότερο πραγματικότητα. Γίνεται τόσο πολύ δε ορατό και έντονο, ώστε εγώ τουλάχιστον, μιλώ για έναν καλπάζοντα εκφασισμό ως μέλλον της Ευρώπης. [...] Φόβος για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπάρχει [...] αρκεί, αυτό το μακελειό που γίνεται της εντοπιότητας, αρκεί ο ξεριζωμός των εντοπιοτήτων, αρκεί η εξαφάνιση, το ξερίζωμα ανθρώπων. Αρκεί, γιατί; Γιατί ακριβώς αυτό ενισχύει τον εκφασισμό. Ένας πόλεμος θα έλυνε τις διαφορές. Αυτή τη στιγμή ένας πόλεμος θα μπορούσε να μας γυρίσει πίσω για να ρωτήσουμε "Τελικά, τι είναι δημοκρατία;". Αλλά ένας πόλεμος δεν θα γίνει, για να μην γυρίσουμε πίσω και ρωτήσουμε "Τι είναι δημοκρατία;"». Ο καθηγητής φιλοσοφίας - συγγραφέας Στέφανος Ροζάνης, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη στα πλαίσια της ακτιβιστικής Έρευνας για την Κρίση.
Πάμε Σινεμά - To Τvxs προτείνει: Οι πέντε καλύτερες ταινίες της εβδομάδας. Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με επτά καινούργιες δημιουργίες στις αίθουσες. Ξεχωρίζουν οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν, καθώς και το ντοκιμαντέρ «Το Μαργαριταρένιο Κουμπί» του Χιλιανού δημιουργού, Πατρίσιο Γκουσμάν. Επίσης αξιόλογες προτάσεις, αποτελούν και οι νέες σκηνοθετικές δουλειές της Αντζελίνα Τζολί, «Δίπλα στη Θάλασσα» και του Στίβεν Φρίαρς, «Το Πρόγραμμα».
* Σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.