Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ποιος θα έχει τον τελικό λόγο για τα σύνορα;

Δυνάμεις της αστυνομίας στην Ειδομένη
  Η δύναμη που θα αντικαταστήσει τη Frontex «θα ενισχύσει ουσιαστικά τις δυνατότητες της Ελλάδας να προλαμβάνει κρίσεις σαν τη σημερινή και να διαχειρίζεται τα σύνορά της που ταυτίζονται νομικά με τα ευρωπαϊκά», λέει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος 
 | AP Photo/Boris Grdanoski
 Το θέμα της μονομερούς παρέμβασης της Frontex έχει τεθεί, σύμφωνα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη, ωστόσο «δεν έχει, ούτε θα απαντηθεί αύριο ή μεθαύριο» διότι «η συγκρότηση της νέας συνοριοφυλακής θα πάρει καιρό, από πολλούς μήνες έως ένα χρόνο...». Αυτό απάντησε ο υπουργός σε ερώτηση σχετικά με το θέμα μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.
Όπως επισήμανε, η θέση της Αθήνας είναι ότι «ναι μεν χρειαζόμαστε να δούμε όλα τα κράτη-μέλη την ενιαία φύλαξη συνόρων και την ενιαία τήρηση κανόνων για την αναβάθμιση της ζώνης Σένγκεν, τη διαφύλαξή της καταρχάς. Αλλά η φύλαξη συνόρων παραμένει ένα κυριαρχικό δικαίωμα του έθνους-κράτους και εκεί θα πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση σε βάθος και με λεπτομέρειες».

Ο πυρήνας την εθνικής κυριαρχίας

Ο υπουργός σημείωσε ότι όταν κάποιος αγγίζει «τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, πάντα οι συζητήσεις είναι πολύ σοβαρές και χρειάζονται πολύ καιρό. Αυτό είναι μέσα στο πνεύμα των ευρωπαϊκών συνθηκών, δεν ζητάμε κάτι αντιευρωπαϊκό». Χαρακτήρισε την εφαρμογή του μέτρου «νεωτερισμό» και γι' αυτό «το καινούργιο στοιχείο στην Ευρώπη αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή».
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, εν όψει και της μίνι συνόδου κορυφής με την Τουρκία αύριο για το προσφυγικό, στην περίληψη της πρότασης που παρουσίασε η Κομισιόν για τη νέα υπηρεσία φύλαξης των συνόρων, η Ευρωπαϊκή Φρουρά Συνόρων και Ακτοφυλακή (EBCG), θα μπορεί να αναπτύσσει τους άνδρες της στα σύνορα μιας χώρας-μέλους σε έκτακτες περιστάσεις ακόμα και παρά τις αντιρρήσεις της αρμόδιας κυβέρνησής της.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr                                                       
Διαβάστε ολόκληρο τό άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.