Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr | 21 Δεκ. 2015
1. Έκλεισε η τελευταία εκκρεμότητα, «ξεκλειδώνει» η δόση πριν τα Χριστούγεννα. Το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα συνεδριάσει πριν από τα Χριστούγεννα, προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα προχώρησε στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό πως έκλεισε και το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, που αφορούσε στην υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για την περικοπή δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ (που προκάλεσε εμπλοκή στην εκταμίευση).

2. Οι ηττημένοι του πρώτου γύρου ρυθμιστές για τον νέο πρόεδρο. Πριν ακόμη συμπληρωθεί ένα 24ωρο από τον πρώτο γύρο των εκλογών στη ΝΔ για την προεδρία του κόμματος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, που τερμάτισε τελευταίος με ποσοστό περίπου 10%, ανακοίνωσε πως θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο. 
3. Τα σενάρια της επόμενης μέρας για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία μοιάζουν με εξίσωση για δυνατούς λύτες. Ο Πάμπλο Ινγλέσιας  των Podemos δήλωσε ήδη ότι «Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, οι Podemos δεν πρόκειται να επιτρέψουν ούτε ενεργητικά ούτε παθητικά τον σχηματισμό κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα», κάνοντας γνωστή την απόφαση του του κόμματός του να μην επιτρέψει στο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση. Την απόφασή τους να ψηφίσουν αρνητικά στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή), σε περίπτωση που ο Μαριάνο Ραχόι σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος ανακοίνωσαν και οι Σοσιαλιστές. 
4. «Επιχείρηση ανασύνταξης» από τον Αλέξη Τσίπρα. Με επικοινωνιακή αντεπίθεση εντός και εκτός συνόρων, και με παράλληλες κινήσεις κατευνασμού στο εσωκομματικό πεδίο, δρομολογείται η επιχείρηση ανασύνταξης της κυβέρνησης μετά την ήττα του παράλληλου προγράμματος και εν όψει του θερμού διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου. Ενδεικτικές είναι οι δύο τελευταίες συνεντεύξεις Τσίπρα σε New York Times και Financial Times, ενώ αυτή τη γραμμή σχολιάζει - από τη δική της οπτική - σήμερα και η ιταλική La Republicca.
5. Τον όρο «Παλαιστίνη» και όχι «Παλαιστινιακή Αρχή» θα χρησιμοποιεί στο εξής η Ελλάδα σε όλα τα δημόσια έγγραφα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. 
6. Το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσίασαν στους πρυτάνεις ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των πανεπιστημιακών αρχών, δικαίωμα που τους είχε αφαιρεθεί με νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και την επαναφορά των «αιώνιων φοιτητών» στα μητρώα των ανώτατων ιδρυμάτων, θα εξαιρούνται ωστόσο από τις οικονομικές παροχές. Επίσης το νέο νομοσχέδιο επαναφέρει και το πανεπιστημιακό άσυλο.
7. Η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ανέλαβε την ευθύνη  για τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, στις 24ης Νοεμβρίου. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με προκήρυξη 32 σελίδων που περιέχονταν σε στικάκι το οποίο βρέθηκε στον οδό Εμμανουήλ Μπενάκη, στα Εξάρχεια.
8. Δεκαπέντε νομπελίστες, διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, υπογράφουν μια διακήρυξη για την στήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα, απευθυνόμενοι στους ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι δεκαπέντε νομπελίστες, με την πρωτοβουλία «Υποστήριξη για την Ελλάδα (Support For Greece)», καλούν τις πολιτικές ηγεσίες Ευρώπης και Αμερικής να αναλάβουν δράσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας.
9. Τον Έλληνα φωτογράφο του Reuters Γιάννη Μπεχράκη, επέλεξε η βρετανική εφημερίδα Guardian ως τον καλύτερο φωτογράφο του 2015. Η εφημερίδα δημοσιεύει μάλιστα μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες του για τα δύο μεγαλύτερα θέματα του 2015 – την προσφυγική και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. «Η μεγαλύτερη μάχη είναι η συναισθηματική» δήλωσε ο ίδιος. 
10«Εάν δεν τα χρειάζεστε, αφήστε τα εδώ. Εάν τα χρειάζεστε, πάρτε τα». Οργανώθηκε και υλοποιήθηκε αυθόρμητα με σκοπό τη συνδρομή των αστέγων. Ο λόγος για «Τους Τοίχους της Καλοσύνης» στο Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.