Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Η τεράστια "πρόοδος" τού καζινο-καπιταλισμού...

Ο θάνατός σου... κέρδος μου

Aσφάλειες ζωής
Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τα κερδοσκοπικά εργαλεία αμερικανικής εμπνεύσεως δεν έχουν εντοπιστεί να κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα μέσω επίσημων δικτύων, υπάρχουν όμως υποψίες ότι έγιναν προσπάθειες να πουληθούν εκτός οργανωμένων αγορών
Περισσότερο προληπτικός παρά πραγματικός είναι ο συναγερμός που χτύπησε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα περιβόητα «ομόλογα θανάτου», που αποτελούν δομημένα προϊόντα πάνω σε ασφάλειες ζωής από τα οποία στην πράξη κερδίζει κανείς με τον θάνατο του άλλου.
Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», τα μακάβρια αυτά κερδοσκοπικά εργαλεία αμερικανικής εμπνεύσεως, τα οποία έχουν εξοβελιστεί από τις περισσότερες αγορές παγκοσμίως αλλά συνεχίζουν ακόμη να κυκλοφορούν εξωχρηματιστηριακά, δεν έχουν εντοπιστεί να κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα μέσω επίσημων δικτύων, υπάρχουν όμως υποψίες ότι έγιναν προσπάθειες να πουληθούν με over the counter συναλλαγές (εκτός οργανωμένων αγορών) σε επενδυτές.
Η κινητοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε μετά από σχετικές προειδοποιήσεις που εξέδωσε πρόσφατα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) και έχει σκοπό να προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι αφενός τέτοια προϊόντα, τα οποία κατά πληροφορίες της προωθούνται από τα Aurora Defined Benefits Funds με έδρα τα νησιά Καϊμάν, είναι παράνομα, καθώς δεν έχουν λάβει σχετική άδεια, και αφετέρου ότι ως δομημένα προϊόντα ενέχουν μεγάλους κινδύνους απώλειας κεφαλαίων.
Τα αποκαλούμενα «ομόλογα θανάτου» -επισήμως traded life policies- αφορούν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής που πωλούνται για λόγους ρευστότητας από τους αρχικούς ασφαλισμένους στο 30-40% της αξίας τους σε funds τα οποία εν συνεχεία επιβαρύνονται μεν με τα ασφάλιστρα, αλλά κερδίζουν από το ενδεχόμενο πρόωρου θανάτου του αρχικού ασφαλισμένου, καθώς εισπράττουν την αποζημίωση που προβλέπεται στο συμβόλαιο.
Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν μηχανισμό που στηρίζεται στην πρόωρη λύση ασφαλειών ζωής και στην τιτλοποίηση των ασφαλιστικών συμβολαίων και το ερώτημα είναι αν οι πρακτικές αυτές εφαρμόζονται πλέον και στην Ελλάδα σε συνεργασία με funds και ασφαλιστικές εταιρείες.

Μακάβρια επένδυση

Συγκεντρώνοντας έναν σημαντικό αριθμό τέτοιων συμβολαίων, ο αγοραστής εκδίδει ομόλογα τα οποία πουλά σε άλλους επενδυτές με επιτόκιο 7-9%.
Ως εκ τούτου, πέραν της μακάβριας διάστασής τους που δείχνουν μέχρι πού έχει φτάσει ο καζινο-καπιταλισμός, τα death bonds ενέχουν τεράστιο ρίσκο λόγω των περίπλοκων επενδυτικών στρατηγικών που ακολουθούν και οι οποίες βασίζονται σε υπολογισμούς σχετικά με τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων.
Τα ομόλογα θανάτου πρωτοεμφανίστηκαν στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και η ανάπτυξή τους στηρίχθηκε στην ανάγκη των ασθενών με HIV να αποκτήσουν ρευστό για να καλύψουν τα έξοδα των θεραπειών τους.
Οι απανωτές χρεοκοπίες τέτοιων funds αλλά και η κακή φήμη τους, συνέβαλαν ώστε να εξοστρακιστούν από τις περισσότερες αγορές.
Αποδεικνύεται, ωστόσο, πως δεν εξαφανίστηκαν αλλά συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο παραχρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης σε όλο τον κόσμο και ειδικά εκεί όπου σαρώνει η οικονομική κρίση.
efsyn.gr

Σημείωση
 Ο υπέρτιτλος : Η  τεράστια "πρόοδος" τού καζινο-καπιταλισμού...   είναι τής "Ν.Μ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.