Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Μίνι Συνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες...


Μίνι σύνοδος κορυφής για το πρσφυγικό υπό την προεδρία της Άγκελα Μέρκελ με τη συμμετοχή ηγετών οκτώ χωρών - μελών της Ε.Ε. και του...
Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες.
Στη συνάντηση που θα λάβει μέρος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει προσκληθεί επίσης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ οι εργασίες θα γίνουν λίγες ώρες πριν την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στη βελγική πρωτεύουσα.
Οι ηγέτες των οκτώ χωρών (Αυστρία, Ελλάδα, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία) μαζί με τον κ. Νταβούτογλου και τον κ. Γιούνκερ θα συναντηθούν στα γραφεία της αυστριακής αντιπροσωπείας στις 11:00 (τοπική ώρα) το πρωί της Πέμπτης.
Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το σχέδιο της Κομισιόν για την μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ, ενώ οι χώρες που θα συμμετάσχουν έχουν εκφράσει τη βούληση να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν θα πάρει Σύρους πρόσφυγες, αλλα ο πρωθυπουργός κλήθηκε στη συνάντηση λόγω της μεγάλης εμπλοκής που έχει η χώρα στο προσφυγικό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία Σύρων προσφύγων είναι εθελοντική για τα κράτη μέλη και δεν έχει σχέση με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει να πάρουν από την Ελλάδα και την Ιταλία 160.000 πρόσφυγες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Πάντως, ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργο, Ζαν-Αλσεμπορν φρόντισε χθες να «φρενάρει» ενδεχόμενες υπερβολικές απαιτήσεις της Αγκυρας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα, αλλά από την άλλη δεν θα πρέπει (η Τουρκία) να πιστέψει ότι μπορούμε να πάρουμε από το έδαφός της εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.