Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Κινήσεις λογαριασμών περιλαμβάνει η νέα λίστα Φαλτσιανί


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
 Αναλυτικά στοιχεία με κινήσεις λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα HSBC που εκτιμάται ότι θα προσδώσουν νέα τροπή στις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων για τον εντοπισμό μεγαλοκαταθετών, ύποπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί στις ελληνικές αρχές.
Η νέα λίστα, την ύπαρξη της οποίας ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βρίσκεται ήδη στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι χειρίζονται και το σύνολο των αρχείων (λίστες) με καταθέτες οι οποίοι ελέγχονται για φοροδιαφυγή ή μαύρο χρήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα λίστα που περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση των λογαριασμών φυσικών προσώπων αλλά και εταιρειών εμπλουτίζει τα υπάρχοντα στοιχεία που είχαν παραδοθεί από τον Φαλτσιανί παραμονές των εκλογών στους Έλληνες εισαγγελείς που είχαν μεταβεί στο Παρίσι.
Η νέα λίστα που παραδόθηκε στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Καλογήρου ήδη διαβιβάστηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς και με εντολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου ξεκίνησε η επεξεργασία των στοιχείων που περιλαμβάνει, προκειμένου να καταστεί δυνατόν να εντοπιστούν εκείνοι που έχουν στις καταθέσεις τους αφορολόγητο χρήμα ή χρήμα προερχόμενο από παράνομες συναλλαγές. Τα στοιχεία της νέας λίστας θα διασταυρωθούν και με άλλες λίστες καταθετών που ήδη διαθέτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς ενώ παράλληλα αντλούν στοιχεία και από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επιπλέον με εντολή του πρωθυπουργού προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, υπεύθυνο για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα δοθούν στους οικονομικούς εισαγγελείς όλα τα μέσα (προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή) για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους ενώ αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση για τη λεγόμενη αυτοκαταγγελία (κατά το γερμανικό σύστημα) που εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς από τους καταθέτες που βρίσκονται σε λίστες να πληρώσουν μειωμένους φόρους και πρόστιμα αν σπεύσουν στις αρχές πριν γίνει σε βάρος τους έλεγχος, αποφεύγοντας και τις ποινικές εμπλοκές.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.