Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Τα ρωσικά πειστήρια για το λαθρεμπόριο ISIS-Τουρκίας

Οι Τούρκοι αρνούνται να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Συρία, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εμπόδια στην εισαγωγή λαθραίου πετρελαίου από τον ISIS.


ta-rwsika-peistiria-gia-to-lathremporio-isis-tourkias
Η Τουρκία απέρριψε το αμερικανικό αίτημα να κλείσει ένα μεγάλο τμήμα των συνόρων της με τη Συρία που ελέγχεται από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της, στην εκστρατεία για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, η Άγκυρα δήλωσε ότι είναι αδύνατο να κλείσουν τα σύνορα θεωρώντας ότι σε απάντηση οι  τρομοκράτες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε επίσης ότι εάν τα σύνορα είναι κλειστά, η Άγκυρα δεν θα είναι σε θέση να δεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία.
**********************************************************************
Δεν υπάρχει τίποτε πιο δύσκολο από το να προστατεύεις σύνορα, στην άλλη πλευρά των οποίων δεν υπάρχει καμία πολιτική εξουσία. 
**********************************************************************
Η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει από την Αγκυρα να κλείσει τα σύνορά της με την Συρία σε μήκος 98 χιλιομέτρων και να αναπτύξει στην περιοχή επιπλέον δυνάμεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο θα απαιτήσει περίπου 30.000 στρατιώτες και δημιουργία παρατηρητηρίων κάθε τρία μέτρα κατά μήκος των συνόρων.
Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι το κράτος δεν έχει αρκετά κεφάλαια για μια τέτοια κινητοποίηση και ζήτησε από τις ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν μερικώς την πρωτοβουλία. Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι το  παράνομο πετρέλαιο από τη Συρία φτάνει στην τουρκική αγορά.
Ωστόσο, το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της περιοχής που ελέγχεται από τους τρομοκράτες θα δημιουργούσε εμπόδια για το λαθρεμπόριο πετρελαίου που η Τουρκία αγοράζει από τους τρομοκράτες. Ηδη από την ημέρα που κατερρίφθη το ρωσικό βομβαρδιστικό Σουχόι στην Τουρκο-Συριακή μεθόριο, η Ρωσία κατηγορεί την Άγκυρα ότι αγοράζει από τους τζιιχαντιστές το Συριακό πετρέλαιο και το μεταφέρει σε τρία λιμάνια, πολύ κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.
Το ρώσικο υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα αποδείξεις ότι η Τουρκία αγοράζει και μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο, όπως και φωτογραφίες από βυτιοφόρα κοντά στα σύνορα. Το υπουργείο υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της χώρας Τ. Ερντογάν και η οικογένειά του εμπλέκονται στις αγοροπωλησίς παράνομου πετρελαίου.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του Ερντογάν στο λαθρεμπόριο και μάλιστα χαρακτηρίζουν «γελοίες» τις σχετικές ρωσικές κατηγορίες εναντίον του τούρκου προέδρου. Ωστόσο, η στάση τους  προς τον Ερντογάν μπορεί να αλλάξει, εάν τα σύνορα παραμείνουν ανοιχτά για το λαθρεμπόριο πετρελαίου


Το μεγάλο κόλπο του λαθραίου πετρελαίου

Όπως αναφέρει το sputniknews.com  και φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, o μηχανισμός πίσω από τις κρυφές μπίζνες είναι ξεκάθαρος.
**************************************************************************
Η οργάνωση ελέγχει τα σύνορα σε έκταση σχεδόν 100 χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις Jarabulus και Kilis, τις οποίες οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν για να κάνουν διακίνηση όπλων, χρημάτων, αρχαιοτήτων και τροφίμων καθώς και μαχητών του ISIS
**************************************************************************
Το Ισλαμικό Κράτος που ελέγχει αρκετές πετρελαιοπηγές στο Ιράκ και τη Συρία πουλάει τα καύσιμα στη Zakho, μια πόλη στο ιρακινό Κουρδιστάν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Τούρκοι μεσάζοντες αγοράζουν το πετρέλαιο σε αυτήν την πόλη και το μεταφέρουν σε τρία λιμάνια: Mersin, Ceyhan και Dortyol.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ISIS έχει κερδίσει περίπου 500 εκατ. δολάρια από παράνομες εξαγωγές πετρελαίου μόνο από τις αρχές του 2015. Η παραγωγή που ελέγχουν φτάνουν τα 50.000 βαρέλια την ημέρα.
Οπως αναφέρουν Αυστριακά μέσα ενημέρωσης δεν είναι μόνο το Zakho κόμβος του λαθρεμπορίου καυσίμων. «Η οργάνωση ελέγχει τα σύνορα σε έκταση σχεδόν 100 χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις Jarabulus και Kilis, τις οποίες οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν για να κάνουν διακίνηση όπλων, χρημάτων, αρχαιοτήτων και τροφίμων καθώς και μαχητών του ISIS», αναφέρει η εφημερίδα Die Presse.
Οπως θυμίζει το sputniknews.com, η Τουρκία εντάχθηκε στην συμμαχία εναντίον του ISIS, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να εξαπολύσει σαρρωτικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων που μάχονταν τους Τζιχαντιστές, βάζοντας στο στόχαστρο τις δυνάμεις του PKK.

ΗΠΑ: Παραδέχονται ότι η Τουρκία μεταφέρει πετρέλαιο του ISIS

Ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ουσιαστικά παραδέχθηκε πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι μέρος τους πετρελαίου που διακινεί ο ISIS περνά από την Τουρκία, εκτίμησε ωστόσο ότι η ποσότητα του μαύρου χρυσού δεν είναι αρκετή ώστε να αποφέρει αξιόλογο κέρδος σε κανέναν.
Ο αξιωματούχος ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκτιμούν πως ο μεγαλύτερος όγκος του πετρελαίου που διακινείται παράνομα από περιοχές ελέγχου του ΙΚ, μεταφέρεται σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, ενώ κάποιες ποσότητες πετρελαίου μεταφέρονται στο Ιράκ.
«Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στον έλεγχο του ΙΚ και της Τουρκίας», σημείωσε ο αξιωματούχος. «Η ίδια η ποσότητα του πετρελαίου που διακινείται είναι εξαιρετική μικρή και παρουσιάζει σταδιακή πτώση», πρόσθεσε.
Εκτίμησε παράλληλα πως για τη διακίνηση περίπου 20.000 βαρελιών πετρελαίου προς την Τουρκία σε καθημερινή βάση, θα χρειαζόντουσαν περίπου 1.000 φορτηγά, ένας αριθμός που δεν έχει παρατηρηθεί να περνά τα σύνορα.
«Σε οικονομικούς όρους δεν βγάζει νόημα αυτό να συμβαίνει», είπε ο αξιωματούχος. «Τα στοιχεία δεν μας φανερώνουν χιλιάδες φορτηγά να περνούν από αυτή την περιοχή και θα χρειαζόντουσαν να περάσουν από αρκετές διαφορετικές περιοχές ελέγχου και σε κάθε σημείο θα έπρεπε να πληρώσουν προμήθεια», τόνισε.
Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας έχουν στοχοθετήσει πετρελαιοπηγές σε συριακό έδαφος, ως μέρος της επιχείρησης να πλήξουν το ΙΚ, περικόπτοντας την βασική πηγή εσόδων του.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι εικόνες που έδωσαν οι ρωσικές αρχές στην δημοσιότητα που απεικονίζουν πετρελαιοφόρα να περνούν στην Τουρκία από τη Συρία ήταν παλιότερης ημερομηνίας και δεν απεικόνιζαν φορτηγά να περνούν τα σύνορα προς την Τουρκία.
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.