Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Κώστας Βίρβος



 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Ποιο το καλύτερο τραγούδι του; Αν τον ρωτούσαμε, ο Κώστας Βίρβος, που πέθανε σχεδόν 90 ετών, θα απαντούσε ίσως πως, αν όχι οι καλύτεροι στίχοι του, πάντως οι πιο αγαπημένοι του, ήταν εκείνοι που δεν τραγουδήθηκαν ποτέ: οι λέξεις ελευθερίας που έγραφε πάνω στους τοίχους της Αθήνας, φοιτητής της Παντείου και Επονίτης, Μάρτιο του 1944. Λέει στο βιβλίο «Κώστας Βίρβος: Λαϊκή στιχουργική ανθολογία» (Βιβλιοεκδοτική Αναστασάκη, 1989): «Μας πιάσαν στη γωνία Αγορακρίτου και Αριστομένους οι χαφιέδες και μας οδήγησαν στην Ειδική Ασφάλεια, αφού πρώτα περάσαμε από το ξενοδοχείο ‘‘Κρυστάλ’’, όπου είχαν τσιμπούσι οι αρχιβασανιστές Παναγιωτόπουλος και Παρθενίου. Εκεί μας βασάνισαν μέχρι θανάτου. Ο ξενοδόχος του ‘‘Κρυστάλ’’, όταν μας είδε αιμόφυρτους [...], ειδοποίησε το Πρώτων Βοηθειών. Πρέπει να το ’κανε σκόπιμα για να υπάρχουν μάρτυρες, ώστε να μη μας σκοτώσουν».

Δεύτερο «καλύτερο» τραγούδι του ο «Φαντάρος», το πρώτο του που μελοποιήθηκε (από τον Καλδάρα), τέλη του 1947, δεν γραμμοφωνήθηκε όμως ποτέ. «Η δισκογραφική εταιρεία φοβήθηκε να το στείλει στη λογοκρισία». Σωστά. Η 3η στροφή παραήταν ακραία: «Μα ο φαντάρος δεν παραπονιέται, / έχει ελπίδα μέσα στην καρδιά, / πως θα γυρίσει πάλι στους δικούς του / όταν τα χέρια μας θα δώσουμε ξανά». Αυτά τα «χέρια μας», το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο σε μια Ελλάδα κομμένη πολεμικά στη μέση, θα κόβονταν σίγουρα.

Ο Βίρβος έγραψε πάνω από 2.000 τραγούδια, ερωτικά, κοινωνικά, πολιτικά, αδιάφορα για διακρίσεις του είδους λαϊκό/έντεχνο, στιχουργός/ποιητής. Οταν τον τραγουδάμε, όταν ψιθυρίζουμε το «Κουρασμένο βήμα μου», το «Μια στενοχώρια που έχω απόψε», τον «Απόκληρο», το «Λίγα ψίχουλα αγάπης σού γυρεύω», τη «Ζαΐρα», τις «Φάμπρικες της Γερμανίας», το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» και το «Της γερακίνας γιος», σπανίως, σπανιότατα θυμόμαστε τον στιχουργό. Στην καλύτερη περίπτωση θυμόμαστε τον συνθέτη, ιδίως αν είναι ο Τσιτσάνης, και πιστώνουμε σ’ αυτόν και τους στίχους. Αν τραγουδάει ο Καζαντζίδης, του αποδίδουμε συνήθως το τραγούδι στο σύνολό του. Αλλά ένα λαϊκό τραγούδι έτσι δείχνει πόσο άξιο είναι: όταν το λεκτικό και η εικονοποιία του τού δίνουν τη δύναμη ώστε να γίνει με τον χρόνο οιονεί δημοτικό, ένα ανώνυμο κοινό κτήμα. Τέτοια τραγούδια έγραψε πολλά ο Κώστας Βίρβος.
kathimerini.gr

Επίδαυρος, το πρώτο sold out της χρονιάς


Oταν οι άνθρωποι της τέχνης λειτουργούν με γρήγορα αντανακλαστικά, μετατρέποντας τα σημεία των καιρών προς όφελος των θεατών αλλά και του πολιτιστικού οργανισμού που διοικούν, συνήθως κάτι καλό γεννιέται. Η απόφαση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να κάνει ειδικές τιμές για το κοινό το διήμερο της Επιδαύρου, στην εποχή των ειδικών συνθηκών, λειτούργησε άμεσα. Τα 11.000 εισιτήρια στο άνω διάζωμα στην ενιαία τιμή των 8 ευρώ που πρόσφερε η πρώτη κρατική σκηνή άγγιξαν αμέσως το κοινό, όπως και η δοκιμή των 1.000 εισιτηρίων στο άνω διάζωμα (500 για την Παρασκευή και 500 για το Σάββατο), τα οποία διατέθηκαν στην τιμή των 15 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από και προς το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με πούλμαν. Μια πιλοτική κίνηση που δοκιμάστηκε στις «Εκκλησιάζουσες», αλλά ο Στάθης Λιβαθινός σκέφτεται να συνεχίσει στην Επίδαυρο και το επόμενο καλοκαίρι, βάζοντας σε κάθε πούλμαν και έναν θεατρολόγο που θα μοιράζεται τις γνώσεις του με το κοινό.
Ετσι, με χιλιάδες θεατές το διήμερο, γεμάτα τα πάρκινγκ από αυτοκίνητα, ένα πολύχρωμο ετερόκλητο πλήθος, πολλούς νέους θεατές ανάμεσά τους και πάνω απ’ όλα διάθεση για αριστοφανική σάτιρα, ξεκίνησε η ανάβαση στο αργολικό θέατρο το ζεστό βράδυ της Παρασκευής. Από κει και πέρα άρχισε η έκπληξη. Γιατί, αντίθετα απ’ ό,τι περίμεναν κάποιοι βλέποντας τις οικογένειες με τα παιδιά να παρακολουθούν την παράσταση αναγνωρίζοντας κάθε τηλεοπτική φυσιογνωμία, οι θεατές δεν λειτούργησαν σαν τηλεοπτικό κοινό. Κι αυτό γιατί δεν έδωσε το δικαίωμα με υπερβολές και ξεχειλώματα επιθεωρησιακής αισθητικής ο Γιάννης Μπέζος, υπεύθυνος για τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία.
Η Πραξαγόρα του ή Πραξαγόρι αγόρευσε για το ΠΠΣΔ (Πρώτη Πραξιστική Συστημική Δημοκρατία), για την κοινοκτημοσύνη των αγαθών όπως όριζε το πρόγραμμά της, θύμισε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου σαν εμφανίστηκε με το κόκκινο παντελόνι και το κίτρινο μακρύ μαντό, αλλά ως εκεί. Η κοινοκτημοσύνη, οι μεγάλες αντιθέσεις των νέων ιδεών, η εφαρμογή τους δεν έχουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Λευκά σπίτια-σκηνές ήταν το σκηνικό του ευρηματικού Γιώργου Γαβαλά, πάνω στο οποίο φώτισαν τα πολύχρωμα κοστούμια των ηθοποιών και η ορμή της νέας γενιάς με τις ωραίες φωνές και τον ρυθμό που όρισε ο πρωταγωνιστής. Εχει ενδιαφέρον όμως ότι ο Γ. Μπέζος μετά τη δική του κύρια εμφάνιση δεν έκλεψε χρόνο για την νταρντάνα Πραξαγόρα του, αλλά άφησε γενναιόδωρα όλους τους μικρούς ρόλους να βγουν στην πρώτη γραμμή, βάζοντας τη βασική ηρωίδα στη δεύτερη. Αφησε τους θεατές να χαρούν τη μετάφραση του Μίνου Βολανάκη, στην οποία πρόσθεσε δυο-τρεις επίκαιρες αναφορές («Αϊ να χαθείς, Κατρούγκαλε», «Ψευτοαριστερές αρλούμπες από αυτές που αρέσουν στον κόσμο», «Η Πραξαγόρα ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα»), και έδωσε χώρο στον χορό και τη μουσική του Κωστή Μαραβέγια, που έγραψε και τους στίχους, να μιλήσουν για την ουτοπία. Και ήταν η γλυκιά μελωδία στο φινάλε «σ’ αγαπώ πικρή μου χώρα, σ’ αγαπώ κι αρχίζω τώρα μιαν αλλιώτικη ζωή» που άφησε μια γλυκιά γεύση, καθώς το πλήθος κατηφόριζε ευχαριστημένο απ’ αυτό το αριστοφανικό διάλειμμα χαράς. Μια παράσταση που δεν είχε τη νέα πρόταση, αλλά ήταν μετρημένη, ευχάριστη, με ρυθμό, χωρίς ευφυολογήματα, τίμια.
kathimerini.gr

Και η Welt «βλέπει» πολύ κοντά τη συμφωνία Ελλάδας - Θεσμών...


Λίγο πριν από την ολοκλήρωση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Welt am Sonntag» η οποία επικαλείται πηγές από τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη των Θεσμών με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

«Οι Θεσμοί βλέπουν μια...
ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής», αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα, ενώ τονίζεται ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη, και την Παρασκευή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επιπλέον δισεκατομμύρια», συνεχίζει η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές. 

«Η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι βλέπει σε κάποια σημεία ακόμη ανάγκη αποσαφήνισης, πχ σε ό,τι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί στη συμφωνία η πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα. Υπάρχει δε ανάγκη για συζήτηση στο θέμα των στόχων του προϋπολογισμού και στο ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει, επικαλούμενο τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», γράφει η «Welt am Sonntag».

Στην τηλεδιάσκεψη, συνεχίζει ο συντάκτης, υπήρχε ευρέως η εντύπωση ότι έχει γίνει πρόοδος και ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

«Όλοι εργάζονται για αυτό το "Σχέδιο Α"- μια συμφωνία με την πρώτη ημερομηνία εκταμίευσης να είναι η 20ή Αυγούστου», δηλώνει στην εφημερίδα πηγή από τους κύκλους των διαπραγματεύσεων.

Στο ΦΠΑ 13% επιστρέφει το μοσχαρίσιο κρέας...


Μια παράλληλη εξέλιξη της τελευταίας στιγμής προέκυψε από την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την Τρόικα.
Αυτή η εξέλιξη έχει σαφώς να κάνει με τα προβλήματα που περισσότερο δημιούργησαν, παρά έλυσαν οι νέοι συντελεστές και αφορά στο βόειο κρέας.
Όπως...
έγινε γνωστό, το μοσχαρίσιο κρέας επιστρέφει στο ΦΠΑ 13%, από 23%.

Στο 23%, ωστόσο, θα παραμείνουν τα φροντιστήρια...

Κερδοσκόποι που ποντάρουν επιθετικά στο σενάριο του Grexit


Ο κ. Ντάνιελ Γιου, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στην Ελλάδα, λέει ότι τράβηξε την προσοχή του η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Με τη χώρα να ξεμένει από χρήματα, το ΔΝΤ και πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το χρέος της είναι υπερβολικό ώστε να αποπληρωθεί.

TRISTA KELLEY / BLOOMBERG
Ο κ. Ντάνιελ Γιου, που έχει γίνει γνωστός για τα στοιχήματα που έχει βάλει κατά εταιρειών μέσω της εταιρείας του Gotham City Research, λέει ότι περιμένει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ ώστε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικές μετοχές.

Ο κερδοσκόπος επενδυτής έγινε πασίγνωστος, υποστηρίζοντας ότι φέρνει στο φως παρατυπίες που κάνουν εταιρείες και υποστηρίζει ότι θα εξακολουθήσει να το κάνει. Τώρα όμως εποφθαλμιά ελληνικές μετοχές στην περίπτωση που η χώρα δεν πληρώσει το χρέος της και βγει από την Ευρωζώνη. Υποστηρίζει ότι όταν, όχι αν, βγει η Ελλάδα από το ευρώ, οι ελληνικές μετοχές θα ανέβουν και πάλι. «Θα είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς αν φύγουν. Θα εξετάσω (όλες τις ευκαιρίες) στην Ελλάδα», είπε ο κ. Γιου μέσω τηλεφώνου από τη Νέα Υόρκη. «Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, ουσιαστικά αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα εξυπηρετήσει το χρέος της και αυτό είναι καλό. Μόλις έχεις μείωση του χρέους πολλά θετικά πράγματα μπορούν να συμβούν σε μια οικονομία».

Ο κ. Γιου, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στην Ελλάδα, λέει ότι η τράβηξε την προσοχή του η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Με τη χώρα να ξεμένει από χρήματα, το ΔΝΤ και πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το χρέος της είναι υπερβολικό ώστε να αποπληρωθεί. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραδόθηκε αποδεχόμενος τις απαιτήσεις των πιστωτών του στη σύνοδο του Ιουλίου, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ, ωστόσο λέει ότι υποχώρησε, διότι η έξοδος από το ευρώ θα ήταν υπερβολικά καταστροφική.

Εχοντας επιλέξει την ανωνυμία μέχρι πρόσφατα, ο κ. Γιου προκάλεσε αίσθηση πέρυσι όταν στοιχημάτισε ότι θα πέσει η μετοχή της ισπανικής εταιρείας Let’s Gowex SA. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες ασύρματου Ιντερνετ και χρεοκόπησε μια εβδομάδα αφότου η Gotham υποστήριξε ότι η μετοχή της δεν έχει καμία αξία, διότι η εταιρεία έχει «φουσκώσει» τα έσοδά της. Τον Απρίλιο του 2014 ο κ. Γιου προκάλεσε την υποχώρηση της αξίας της μετοχής της εταιρείας Quindell Plc κατά 39% σε μια ημέρα, όταν αμφισβήτησε την κερδοφορία της. Το γεγονός ότι διάσημοι κερδοσκόποι που στοιχημάτιζαν στην υποχώρηση μετοχών έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν και στην άνοδό τους φαίνεται να γίνεται μόδα. Ο κ. Τζον Κέιρνς, ο οποίος θεωρείται ο πλέον επιτυχημένος κερδοσκόπος που στοιχηματίζει στην πτώση μετοχών στον κόσμο, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης θα ανέβει στο διπλάσιο επίπεδο απ’ ό,τι είναι σήμερα. Ο κ. Κάρσον Μπλοκ, ιδρυτής της Muddy Waters LLC, έστειλε τη μετοχή της γαλλικής εταιρείας Bollore Group στα ύψη τον Φεβρουάριο όταν στοιχημάτισε ότι θα διπλασιαστεί η αξία της.

Στην Ελλάδα, ο κ. Γιου πιθανότατα θα βρει πολλές ευκαιρίες. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο. Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει ήδη άνω από το 85% της αξίας του από το 2007, σημειώνοντας απώλειες για έκτη συνεχή χρονιά.

Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Παπαδημούλης: «Ερρίφθη ο κύβος» για δημιουργία νέου κόμματος...


Παπαδημούλης: «Ερρίφθη ο κύβος» για δημιουργία νέου κόμματος από την «Αριστερή Πλατφόρμα»
...από την «Αριστερή Πλατφόρμα»...
Το νέο κόμμα του Π. Λαφαζάνη φαίνεται, πως, είναι προ των πυλών κι ο Δ. Παπαδημούλης έσπευσε να κάνει το πρώτο...
σχόλιο στο Twitter.
  Φαίνεται οτι «ερρίφθη ο κύβος» για δημιουργία νέου κόμματος από την «Αριστερή Πλατφόρμα», έγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και ζήτησε, αυτό, να γίνει τουλάχιστον «ήρεμα, ώριμα και δημοκρατικά»...

Τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ (VIDEO)

VIDEO 

Δείτε εγκαίνια τής επέκτασης στή διώρυγα του Σουέζ.

 
Δείτε το σέ πλήρη οθόνη. Είναι ευκρινές
(Τό VIDEO έχει μεταδοθεί από τό Associated Press (ΑP) μέσω τού YOY TUBE)

Πρωτοφανές όργιο φοροδιαφυγής στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού


Ξεπερνάει και την πιο νοσηρή φαντασία το όργιο φοροδιαφυγής που είχε στηθεί στο πωλητήριο που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs, Υστερα από σχετικό έλεγχο της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια μια ολόκληρης ημέρας δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη ταμειακής μηχανής ενώ στην συνέχεια αποκαλύφθηκε πως η ταμειακή μηχανή δεν ήταν δηλωμένη στην Εφορία (!).

Η κινητοποίηση των ελεγκτών υπήρξε ύστερα από καταγγελίες τουριστών ότι κατά την αγορά αναμνηστικών από το κατάστημα του Μουσείου της Κνωσού δεν τους δόθηκαν αποδείξεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης δήλωσε: «Αναμένουμε και επισήμως το πόρισμα των φορολογικών αρχών για να κινήσουμε τάχιστα την πειθαρχική διαδικασία. Μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον».

Οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ως τουρίστες, έκοψαν εισιτήρια εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και για μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις συναλλαγές και τις πωλήσεις που γίνονταν από τους οκτώ υπαλλήλους του καταστήματος. Οι υπάλληλοι, κάθε φορά που εισέπρατταν χρήματα από μια πώληση σημείωναν απλώς ένα ποσό σε κάποιο κοινό βιβλίο. Όταν οι ελεγκτές αποκάλυψαν την ταυτότητά τους, οι υπάλληλοι υποστήριξαν ότι δεν κόβουν αποδείξεις διότι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και δεν προλαβαίνουν.
Όταν, δε, τους ζητήθηκε να χτυπήσουν απόδειξη στην ταμειακή μηχανή, αρχικά υποστήριξαν ότι η μηχανή είναι χαλασμένη. Οι ελεγκτές όμως διαπίστωσαν οι ίδιοι ότι η ταμειακή μηχανή λειτουργούσε κανονικά. Όταν, ωστόσο, επιχείρησαν να διασταυρώσουν τα στοιχεία της μέσω του TAXIS ανακάλυψαν ότι η μηχανή δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην Εφορία και, επομένως, ήταν παράνομη.
Στις συνεχείς ερωτήσεις των εφοριακών, οι υπάλληλοι του καταστήματος επαναλάμβαναν ότι ακολουθούν αυτή την πρακτική της μη έκδοσης αποδείξεων «με εντολή άνωθεν» χωρίς όμως να προσδιορίζουν ποιά ακριβώς ήταν η εντολή και ποιός το «άνωθεν»...
Κατόπιν αυτών, οι ελεγκτές καταλόγισαν συνολικά 534 παραβάσεις (για μη έκδοση αποδείξεων μόνον μέσα σε μία ημέρα) και συνεχίζουν την έρευνα της υπόθεσης για τον εντοπισμό και ενδεχόμενων άλλων φορολογικών παραβάσεων.
kathimerini.gr