Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Στην Αθήνα οι θεσμοί, ξεκινά τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση


Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης
Το ασφαλιστικό αναμένεται να είναι το δυσκολότερο 
σημείο στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης 
με τους θεσμούς
Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών για την αξιολόγηση του προγράμματος ξεκινά τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις.
  Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες μέρες, καθώς θα υπάρξει διάλειμμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια οι θεσμοί θα επιστρέψουν ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσουν εβδομάδα οι επαφές με τις ελληνικές αρχές.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονταν ήδη από τιςπροηγούμενες ημέρες εδώ, προκειμένου να προετοιμάσουν την άφιξη των επικεφαλής τους.
Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί το ασφαλιστικό, με τις προθέσεις των δανειστών να είναι άγνωστες προς το παρόν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια να διαπιστώνουν αποκλίσεις από το στόχο της περικοπής δαπανών ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ άγνωστη παραμένει και η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ, το οποίο κατά παράδοση ακολουθεί σκληρή γραμμή.
Δημοσίευμα της Huffington Post ανέφερε ότι το Ταμείο θα επιδιώξει μειώσεις συντάξεων ύψους 15% μεσοσταθμικά.
Άλλωστε, όπως είχε ήδη πει και ο Πιερ Μοσκοβισί, «στο τραπέζι βρίσκονται δύσκολα θέματα και θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος, όμως στόχος της Κομισιόν είναι να μείνουμε πιστοί στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές».
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.