Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ένας ωραίος περίπατος γιά όσους βρεθούν στό Λονδίνο

Περίπατος στο μποέμ Λονδίνο

Eνα μικρό δρομάκι με λουλουδιασμένα διώροφα σπίτια είναι η Colville Place, κοντά στη Charlotte Street της Fitzrovia.
Eνα μικρό δρομάκι με λουλουδιασμένα διώροφα σπίτια είναι η Colville Place, κοντά στη Charlotte Street της Fitzrovia.
Για κάποιον που θέλει έναν ήρεμο περίπατο μιας ώρας στο Λονδίνο και έχει κουραστεί να κυκλοφορεί γύρω από τα ίδια μέρη στο West End, υπάρχει η διαδρομή από την παραδοσιακά μποέμ περιοχή της Fitzrovia και από εκεί μέσα από το Σόχο πίσω στη Λέστερ Σκουέρ. Είναι μία βόλτα με πολλά ερεθίσματα πέρα από τον βικτωριανό καμβά πολλών κτιρίων, καθώς υπάρχει σύνδεση με διάφορες ιστορικές στιγμές ακόμη και ώς τη δεκαετία του ’70. Οταν έκανα αυτήν τη διαδρομή, κατάλαβα καλύτερα το Σόχο στο ιστορικό του βάθος και είδα μερικά ήσυχα δρομάκια στις παρυφές της Fitzrovia, στα οποία θα ταίριαζε να ζει η Μις Μαρπλ.
Η αρχή της διαδρομής είναι ο σταθμός της Goodge Street που θα σας βγάλει στην Tottenham Street. Αριστερά, θα δείτε να ξεχωρίζει το έμβλημα της περιοχής, ο πύργος της BT (British Telecom) που ώς το 1980 ήταν το ψηλότερο κτίριο στη Βρετανία. Επί της Tottenham Street υπάρχει ένα ενδιαφέρον δείγμα ζωγραφισμένου τοίχου που είχε παραγγείλει η τοπική κοινότητα για να συμβολίσει την κοινωνική πανσπερμία της περιοχής.
Αλλά, μέσα στα στενά της Fitzrovia (με τον νου μας να κινηθούμε προς το γειτονικό Σόχο), στρίβοντας στη Whitfield Street, θα πέσετε πάνω σε ένα από τα γοητευτικά λιλιπούτεια μουσεία του Λονδίνου, το Pollock’s Toy Museum. Είναι και κατάστημα με την ατμόσφαιρα θεατρικού σκηνικού, αφού ο Πόλοκ στις αρχές του 20ού αιώνα κατασκεύαζε μικρές θεατρικές σκηνές και φιγούρες. Η στριφογυριστή σκάλα οδηγεί σε ένα εσωτερικό του 1760. Η Charlotte Street, λίγο παρακάτω, είναι γεμάτη καφέ και εστιατόρια, και μέσα από αλέες κάτω από παμπάλαια σπίτια και μικρά ξέφωτα με ολάνθιστα παράθυρα, θα κινηθείτε προς τη Soho Square. Η περιοχή είναι γεμάτη από μικρά αναπάντεχα (αν έχετε έναν καλό οδηγό στο χέρι) και θα δείτε ότι στον αριθμό 76 της Oxford Str. κοντά στη Newman Str., ο Τόμας Εντισον άνοιξε το 1894 τον πρόδρομο μιας κινηματογραφικής αίθουσας. Στη Soho Square δεσπόζει στο κέντρο το άγαλμα του βασιλιά Καρόλου Β΄ (1660-1685), καθώς τον 17ο αιώνα η περιοχή προσφερόταν στη βασιλική αυλή για κυνήγι. «Soho» είναι κραυγή των κυνηγών. Αλλά η περιοχή συνδέθηκε και με μια άλλη σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Στο Σόχο βρήκαν καταφύγιο οι Γάλλοι Ουγενότοι (αντίθετοι στον καθολικισμό) τον 16ο αιώνα και σταδιακά το εποίκισαν. Ηταν η αρχή της κοσμοπολίτικης πρόσμειξης που από τα πολύ παλιά χρόνια έβρισκε κανείς σε αυτό το τμήμα του Λονδίνου. Οι Ουγενότοι έχτισαν και τη δική τους εκκλησία ως κοινότητα πλέον το 1893.
Θα τη δείτε πάνω στην πλατεία ως Εκκλησία των Γάλλων Προτεσταντών. Απέναντι, επί της πλατείας, βγαίνει και η Greek Street που μνημονεύει την εγκατάσταση Ελλήνων στο Λονδίνο ήδη από τον 17ο αιώνα. Αυτό είναι το Σόχο ως πυρήνας όπου τέμνονται διαδρομές. Στην Greek Street, στην άκρη προς την Bateman Street, θα δείτε το λευκό Portland House, όπου οι περίφημες πορσελάνες Wedgwood είχαν το showroom από το 1774 ώς το 1795.
Ακολουθήστε τη γοητευτική Meard Street, που διανοίχτηκε στη δεκαετία του 1720, διασχίστε τη Wardour Street και κατευθυνθείτε προς την Berwick Street. Τις εργάσιμες ημέρες αυτός ο δρόμος έχει μια όμορφη υπαίθρια αγορά φρούτων και λαχανικών που μας θυμίζει τον παλιό μικροαστικό χαρακτήρα της περιοχής. Αυτός έρχεται και πάλι στην επιφάνεια ως μνήμη μόνο, καθώς δεξιά στην Broadwick Street ήταν το επίκεντρο της τρομερής επιδημίας χολέρας του 1854 που αφάνισε τους ενοίκους των 37 από τα 49 σπίτια του δρόμου. Θα δείτε μια αντλία νερού για να θυμίζει την ανακάλυψη του Dr John Snow ότι όλα τα θύματα χρησιμοποιούσαν την ίδια πηγή υδροδότησης στον δρόμο. Ηταν η πρώτη σύνδεση της χολέρας με το μολυσμένο νερό.
Λίγο παρακάτω στη Marshall Street, θα δείτε μία επιγραφή που μας πληροφορεί ότι σε εκείνο το σημείο (όπου θα δείτε ένα οικοδόμημα της δεκαετίας του 1960), γεννήθηκε το 1757 ο ποιητής και ζωγράφος Ουίλιαμ Μπλέικ. Με αυτήν την πληροφορία καταγεγραμμένη, είμαστε έτοιμοι να περπατήσουμε στη φημισμένη Carnaby Street, έμβλημα της ποπ κουλτούρας και του Λονδίνου του ’60-’70. Σήμερα, είναι ένας ήσυχος και τακτοποιημένος δρόμος με καταστήματα.
Δεξιά στην Beak Street και μετά αριστερά στην Upper John Street, τα βήματά μας θα μας οδηγήσουν στη δεύτερη πλατεία του Σόχο, την Golden Square με το άγαλμα του Γεωργίου Β΄, που έγινε βασιλιάς το 1727. Υπάρχει ένας ήρεμος, συνοικιακός αέρας και τη μέρα που πήγα είχε καλό καιρό γι’ αυτό και τα παγκάκια ήταν γεμάτα με νεαρούς που διάβαζαν, με ηλικιωμένους που κουβέντιαζαν και μία μητέρα με μωρό σε καρότσι. Υπήρχε γαλήνη. Τον 18ο αιώνα, όμως, ήταν μία πλατεία με πρεσβείες και από εκείνα τα χρόνια έχει επιζήσει το κτίριο που στέγαζε την Πρεσβεία της Πορτογαλίας γύρω στο 1740. Από τη Lower James Street θα βγείτε στην Brewer Street και από εκεί στα πιο γνώριμα σημεία του κεντρικού Σόχο.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.