Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Πώς στήθηκε η παγίδα κατά Τσίπρα στο Νταβός

TVXS Ανάλυση
15:41 | 22 Ιαν. 2016
tvxs.gr
Θα μπορούσε να είναι απόπειρα επανάληψης του έργου του 2010 (με πρωταγωνιστή τότε τον Γιώργο Παπανδρέου), θα μπορούσε να είναι και απλή προβοκάτσια. Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, όμως, μάλλον ήταν μια – κακοστημένη – παγίδα κατά του Αλέξη Τσίπρα, με εμπνευστή και εκτελεστή, ως είθισται, την φράξια Σόιμπλε.

Οι ίδιες πηγές είδαν στους διαδρόμους του Νταβός και του Βερολίνου μια καθαρή απόπειρα πρόκλησης «θερμού επεισοδίου», το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί η σκληρή πτέρυγα των δανειστών για να στήσει (ξανά) στον τοίχο την Ελλάδα: Το δόλωμα έριξε πρώτος ο ίδιος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την περίφημη πλέον φράση «it’s the implementation stupid» («είναι η εφαρμογή, ανόητε») ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt με ένα άκρως επιθετικό άρθρο κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η Die Welt, που απηχεί σταθερά τις θέσεις της φράξιας Σόιμπλε, απεφάνθη ότι «ο Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός», υποστήριξε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν εκτός πραγματικότητας και έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξης Τσίπρας ντροπιάστηκε στο Νταβός, με ελλιπή κατανόηση των οικονομικών και μια κατά μέτωπο επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο αντεπιτέθηκε επιδέξια».
«Πριν από μερικούς μήνες το σκηνικό θα ήταν καλό για μια δημόσια αντιπαράθεση με τον Τσίπρα σε ρόλο πρωταγωνιστή Όμως τώρα ο Έλληνας παίζει δευτερεύοντα ρόλο, είναι ένας ισχυρογνώμων πρωθυπουργός που δεν είναι σε θέση να βγάλει τη χρεωμένη του χώρα από την κρίση. Τώρα η Ευρώπη έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων απαξιωτικών χαρακτηρισμών, η εφημερίδα.
Η διπλή παγίδα, ωστόσο, συνάντησε την ψύχραιμη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που δεν απάντησαν στην πρόκληση, κυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι η επίμαχη φράση Σόιμπλε «δεν εκλαμβάνεται ως επιθετική» και σήμερα, η ίδια η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έσπευσε να διαβεβαιώσει πως, σε καμία περίπτωση, η λέξη «ανόητε» δεν αφορούσε τον Αλέξη Τσίπρα.
Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Το «ανόητε» δεν ήταν προσβολή κατά Τσίπρα
«Δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή» προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.
Η ίδια διευκρίνισε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παράφρασε τη γνωστή φράση από την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ το 1992, «Είναι η οικονομία, ανόητε!», η έμπνευση της οποίας ανήκει στον επικεφαλής της καμπάνιας του Τζέιμς Κάρβιλ- κάτι που, όπως επισήμανε η εκπρόσωπος, έχει κάνει και κατά το παρελθόν, σε συνεντεύξεις του.
«Μπορώ να σας καθησυχάσω ότι δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή», δήλωσε η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν και υποστήριξε ότι η φράση χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταστεί σαφές ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εφαρμόζονται οι συμφωνίες -και στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα.
«Εκτέθηκε ο ίδιος ο Σόιμπλε»
Στο Νταβός και στην Αθήνα κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ικανοποιημένοι για την έκβαση της όλης υπόθεσης, και επισημαίνουν ότι «η ψύχραιμη αντίδραση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης έκαψε τα σχέδια όσων επιδιώκουν τεχνητές ρήξεις».
Κατά τους ίδιους κύκλους «εκείνος που εμφανίζεται εκτεθειμένος τελικά είναι ο ίδιος ο Σόιμπλε» - το περιστατικό, ωστόσο, θεωρείται ενδεικτικό του κλίματος που επιχειρεί να διαμορφώσει η σκληρή πλευρά των πιστωτών στην πιο κρίσιμη, ίσως, καμπή της διαπραγμάτευσης και εκτιμάται ότι οι... εμπρηστικές επιχειρήσεις θα έχουν και συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.