Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Σύγκρουση με το ΔΝΤ

Tvxs Ανάλυση

09:17 | 30 Ιαν. 2016
Σήμερα αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Είναι ήδη γνωστό ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις εκκρεμότητες γύρω από το ασφαλιστικό.
Χάσμα υπάρχει στην εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού για το 2016 αλλά και για τη διετία 2017-2018, με το ΔΝΤ να ζητά μέτρα ύψους πάνω από 1,5 δισ μόνο για φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί συμβιβασμός για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ επαναφέρει την απαίτηση για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και ζητά να αποτελέσουν οι παρεμβάσεις στα εργασιακά προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Βαθύ παρασκήνιο
Στην κουίντα τα νήματα κινεί ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος ως μέλος της τρόικας παλαιότερα έχει ταυτιστεί με την αποτυχία του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Οπως όλα δείχνουν, έχει “κολλήσει” με τη συγκεκριμένη υπόθεση, παρεμβαίνει διαρκώς, συμμετέχει σε όσο περισσότερες κρίσιμες συναντήσεις μπορεί και κάνει όλο και πιο ακραίες προτάσεις. Το τελευταίο του έργο είναι η διαρροή της αποδοκιμασίας του για την πρόταση Κατρούγκαλου και της αντιπρότασής του για μειώσεις κύριων συντάξεων από 6% έως και 30%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστηριότητά του έχει προκαλέσει ενόχληση στις Βρυξέλλες καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ τάσσεται υπέρ μιας περισσότερο πολιτικής και λιγότερο λογιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Σε αντίθεση με τον κ. Τόμσεν, δείχνει να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λόγω των κινητοποιήσεων και του μετώπου της αντιπολίτευσης εναντίον της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Φαίνεται μάλιστα πως η δυσφορία αυτή έχει μεταφερθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού χωρίς όμως να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι ακόμη και η στήριξη της Κρ. Λαγκάρντ ώστε να παραμείνει για δεύτερη θητεία επικεφαλής του ΔΝΤ έχει μπει στο τραπέζι των παρασκηνιακών συζητήσεων.
Από την πλευρά του ΔΝΤ, εξάλλου, εκφράζονται ακόμη επιφυλάξεις ως προς τη συνέχιση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο δεν αναλαμβάνεται κάποια δέσμευση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Νευρική αναμονή
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πιθανά όλα τα σενάρια: Και να επιτευχθεί σύντομα συμβιβασμός ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το αργότερο μέχρι τέλος Μαρτίου και να σπάσει το σκοινί που τεντώνεται επικίνδυνα λόγω της πίεσης που ασκεί το ΔΝΤ. Τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης αποκλείεται, διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Ο πρωθυπουργός επιμένει στο διάλογο με τους αγρότες, υποστηρίζει τις διορθώσεις που επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων και καλεί σταθερά τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της. Ωστόσο, τα βήματα προς τα πίσω που μπορεί να κάνει εξαντλούνται, με αποτέλεσμα η διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα να είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.