Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ιστορική τριμερής ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ
Την πρώτη τριμερή συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, φιλοξένησε σήμερα η Λευκωσία, σηματοδοτώντας την επισημοποίηση της συνεργασίας των τριών χωρών.
Μάλιστα η αναμενόμενη και χαρακτηριζόμενη και ως «ιστορική» τριμερής, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, αφήνει εκ του αποτελέσματος, όλες τις πλευρές ικανοποιημένες από τα όσα κατέγραψε. Στην κοινή διακήρυξη δεσπόζουν μεταξύ των μερών συνεργασίες που αφορούν σε ενέργεια, θαλάσσιες μεταφορές, καινοτομία, υδάτινες τεχνολογίες, μεταφορές, τουρισμό, ασφάλεια και εμπορικές συνεργασίες. Το πολυσχιδές της διακήρυξης προνοεί εμβάθυνση στις μεταξύ των τριών χωρών σχέσεις, κάτι που από την πλευρά της Λευκωσίας μεταφράζεται ως κέρδος και ως προς την παρουσία και τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στα σημεία και στα οφέλη που θα έχουν και οι τρεις χώρες στάθηκαν στις δικές τους δηλώσεις και οι κ.κ. Νετανιάχου και Τσίπρας. Αμφότεροι τόνισαν τη σημασία που έχει ειδικά η ενεργειακή συνεργασία, που θα αποφέρει καρπούς και κοινά έργα, όπως η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου - Ισραήλ, και τα οποία μέσω Ελλάδας θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τη δημιουργία υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών. Τα δύο αυτά τελευταία σημεία χαιρετίστηκαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως επί της ουσίας πρόοδος στις σχέσεις με αμφότερα τα μέρη και ενδυνάμωση παράλληλα της ενεργειακής θέσης της Κύπρου στην περιοχή.
Στη δική του ομιλία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα θα παίξει τον ρόλο της «ενεργειακής γέφυρας» ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ και πως «δεν περιορίστηκαν στη συζήτηση αλλά στην άμεση υλοποίηση δράσεων για σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής εξειδικευμένης στα ενεργειακά». Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και για το Κυπριακό, προβάλλοντας την ξεκάθαρη άποψη πως η λύση δεν θα πρέπει να εμπεριέχει αναχρονιστικές πρόνοιες και θα πρέπει να είναι «χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές» όπως ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υποδέχθηκε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο σε χωριστές συναντήσεις, τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τους οποίους είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες. Με την ολοκλήρωση της διευρυμένης διμερούς συνάντησης με το Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε κατ' ιδίαν τριμερής με τους δύο πρωθυπουργούς και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και λίγο μετά τις 12:30 άρχισε η διευρυμένη τριμερής.
Καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα πριν αρχίσει η κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε για την τριμερή ότι αυτές οι προσπάθειες θα στεφθούν με επιτυχία με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που η γειτονιά μας αντιμετωπίζει. Ο κ. Τσίπρας από πλευράς του τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή και είπε ότι θα δημιουργήσει ένα θετικό παράδειγμα, σημειώνοντας ότι «δεν στρεφόμαστε εναντίον τρίτων», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Κυπριακό.
Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, η συζήτηση θα επικεντρωνόταν σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, που αφορούν την ενέργεια, τον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, των υδάτινων πόρων και ευρύτερα τον οικονομικό τομέα. Αναμένεται, όπως είπε, να προκύψει και η σύσταση μιας ειδικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί, ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά αποφασίστηκαν σε πολιτικό επίπεδο.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς ο κ. Χριστοδουλίδης ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter το κείμενο της διακήρυξης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.