Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σέ τίτλους
tvxs.gr | 05 Ιαν. 2016
1. Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν πέντε από τα συνολικά εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, διατυπώνοντας τη διαφωνία τους με την ανακοίνωση που εξεδόθη ερήμην τους, με την οποία κατακεραυνώνεται πρόσφατη τροπολογία (στον νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης) του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιτρέπει την αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο - που εν ολίγοις, νομιμοποιεί τις λίστες της φοροδιαφυγής. Σκληρή απάντηση έδωσαν οι κ. Παρασκευόπουλος και Παπαγγελόπουλος στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων.

2. Το σύμφωνο συμβίωσης ταράζει τα... άγια αλλά και τα πολιτικά ύδατα των Θεοφανείων. Αιτία, το παραλλήρημα του μητροποίτη Πειραιά Σεραφείμ κατά του συμφώνου συμβιωσης των ομόφυλων ζευγαριών και η «διακήρυξή» του ότι θα διακόψει κάθε σχέση με όποιον πολιτικό συμβάλλει στη νομοθέτησή του – μια διακοπή σχέσεων, που φαίνεται πως θα ξεκινήσει από τον αυριανό εορτασμό των Θεοφανείων. Δεν θα παραστεί στην τελετή ο Αλέξης Τσίπρας. Το πλούσιο βιογραφικό του Σεραφείμ.
3. Mειώσεις στις νέες συντάξεις από 15% έως και 30%, βαθιές περικοπές – έως και κατάργηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες – του ΕΚΑΣ και μια γκρίζα ζώνη ως προς την προστασία ή μη των υφιστάμενων, κύριων συντάξεων μετά το 2018 περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, το οποίο από χθες βρίσκεται στα χέρια των δανειστών και των πολιτικών αρχηγών. Mε στόχο, για μια ακόμη φορά, την ευρωπαϊκή λύση σε ανώτερο επίπεδο και με χρονικό ορόσημο την 25η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση μπαίνει στην μάχη του ασφαλιστικού – μια «μάχη πολιτική», όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την προδιέγραψε δίνοντας και το στίγμα της τακτικής του στον επόμενο δύσκολο μήνα. Στο μεταξύ μαίνεται η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παίρνουν το μέρος της τρόικας στο ασφαλιστικό, δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση με επτά επισημάνσεις σχετικά με το τι ίσχυε και τι ισχύει με την πρόταση που παρουσιάστηκε στους δανειστές.
4. Στα καραμανλικά «κάστρα» του βορρά και στα προπύργια του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Μακεδονία δίνεται σήμερα και αύριο η μάχη Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ, εν μέσω έντονου παρασκηνίου, φημών και σεναρίων. Με μια δήλωση πολλαπλών ερμηνειών αποφάσισε να τοποθετηθεί ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Η αναφορά του σε «ανανέωση» αλλά και στην «ενότητα» ερμηνεύονται από τους δυο υποψηφίους προέδρους κατά το δοκούν.
5. Ακόμη 34 πρόσφυγες ανασύρθηκαν νεκροί στο Αιγαίο, μεταξύ τους τρία παιδιά. Στο μεταξύ η Σούζαν Σάραντον μίλησε για το ταξίδι της στην Ελλάδα και τη Μυτιλήνη και την προσφυγική κρίση που βίωσε από κοντά, στην εκπομπή The View, του τηλεοπτικού σταθμού ABC. Την ίδια στιγμή, τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα και το Ελληνικό επισκέφτηκε η Βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η οποία στο Λονδίνο έχει διοργανώσει πολλές φιλανθρωπικές παραστάσεις για τους πρόσφυγες.
6. Το δημοσίευμα του Tvxs  με τίτλο «Η Εκκλησία συνεχίζει να διαβρώνει το Κράτος από μέσα» (3/1/2016), για τη πρωτοφανή είδηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο περί πρόσκλησης εκπαιδευτικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν σε «παιδαγωγικά συνέδρια» του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» και θέμα «Σύγχρονες Αθεϊστικές Προκλήσεις» με ενημερωτικό κείμενο και συνημμένο το πρόγραμμα του συνεδρίου μέσω της Διεύθυνσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας.
7. Παρακάμπτοντας το «μπλόκο» των ρεπουμπλικάνων και του λόμπι των όπλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει μονομερώς σε μέτρα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, μέσω αυστηρότερων ελέγχων. Στη σκιά των δεκάδων θυμάτων εξαιτίας της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ και σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του: «Το λόμπι αυτό μπορεί να κράτα για την ώρα το Κογκρέσο υπό ομηρία, δεν μπορεί όμως να κρατά την Αμερική όμηρο», τόνισε.
8. Η Τρίτη των Μεγιστάνων σήμερα στην Μεγάλη Βρετανία. Με άλλα λόγια, οι επικεφαλής των μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων θα έχουν ήδη συγκεντρώσει σήμερα το βράδυ περισσότερα χρήματα από όσα θα συγκεντρώσει ο μέσος εργαζόμενος ολόκληρο το έτος 2016, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης High Pay Centre.
9. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας προϊδεάζει πως τα ρομπότ θα αναπτύξουν υψηλή τεχνητή νοημοσύνη και θα μπορούσαν μελλοντικά να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο και σε καίριες θέσεις εργασίας. Το ερώτημα είναι πόσο σύντομα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αλλά και - όπως σημειώνουν οι ειδικοί - αν συμβεί… ποιος θα είναι αυτός που θα καταναλώνει;
10. Ο Βίλμος Ζίγκμοντ δεν ήταν εργάτης του κινηματογράφου. Κι ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας του παγκόσμιου σινεμά. Κάτοχος του Όσκαρ για την ταινία «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» έχει υπογράψει ακόμη τον «Ελαφοκυνηγό» και τη «Μαύρη Ντάλια». Πέθανε σε ηλικία 85 ετών αφήνοντας πίσω του πενήντα χρόνια συνεχούς δημιουργίας.
Κι ακόμη:
Βροχές, καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε σήμερα για τις επόμενες μέρες.

*Τό σκίτσο είναι τού Κ.Μητρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.