Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ολες οι «φυλές» χωράνε στη ΝΔ του Κυριάκου...


Και Άδωνις σε θέση αντιπροέδρου, και Χατζηδάκης στη θέση του άλλου αντιπροέδρου, και «μητσοτακικοί», και «σαμαρικοί» και «καραμανλικοί» και, προσεχώς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της νέας ηγεσίας και...
«ποταμίσιοι» και «φιλελεύθεροι» και «σοσιαλδημοκράτες».

Χωράνε όλοι αυτοί στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες μοιάζουν να πιστεύουν πως ναι. Και αυτό δείχνουν και οι πρώτες επιλογές – ασχέτως εάν δεν έχουν επισημοποιηθεί όλες, όπως πχ οι αντιπρόεδροι – για τη στελέχωση του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Όποιος ανατρέξει στην ιστορία όσων επελέγησαν από τον κ. Μητσοτάκη θα διαπιστώσει ότι όλες οι «φυλές» είναι παρούσες. Από τους καραμανλικούς Κουμουτσάκο και Δένδια, τον μεϊμαρακικό Βρούτση μέχρι τον «αβραμοπουλικό» Τσιάρα και σειρά στελεχών που αναδείχθηκαν την περίοδο Σαμαρά. Ο αντίλογος θα μπορούσε να είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν «ελέγχει» σημαντικό τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας και, συνεπώς, θα πορευθεί με αυτούς που έχει. Η απάντηση, ωστόσο, σε αυτό το επιχείρημα είναι ότι ακόμη και σε καίριες θέσεις, όπως αυτές του Γραμματέα και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και του εκπροσώπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να εμπιστεύεται περισσότερο το πολιτικό του ένστικτο και λιγότερο τις πολιτικές αναφορές όσων επιλέγει. 

Το θέμα είναι, βέβαια, να αποδειχθεί ότι στην πορεία όλοι αυτοί θα μπορούν να συνυπάρξουν. Διότι ουδείς μπορεί να προβλέψει τί θα συμβεί εάν ανακύψει ένα αντίστοιχο με το σύμφωνο συμβίωσης θέμα και ανακύψει διαφωνία μεταξύ Προέδρου και Αντιπροέδρου του κόμματος. Η' να εγερθεί κάποιο οικονομικό θέμα και να αντιδράσουν οι πιο κοινωνιστές – καραμανλικοί του κόμματος. 

Στο επιτελείο της Ν.Δ. γνωρίζουν ότι η επιλογή πχ του κ. Γεωργιάδη για τη θέση του Αντιπροέδρου θα προκαλέσει αιχμηρά σχόλια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που επιδιώκουν να περιχαρακώσουν στελέχη και ψηφοφόρους τους, που κοιτάνει προς την πλευρά του Κυριάκου. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο πολιτικός και προγραμματικός λόγος που θα αρθρώνει το κόμμα, η ανάδειξη σε κεντρικά πρόσωπα στελεχών με μετριοπαθές σύγχρονο προφίλ (Χατζηδάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Αυγενάκης, Κουμουτσάκος), η αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Γεωργιάδης αλλά και το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία των πολιτών όχι μόνον θα ακυρώσουν την κριτική από τα κεντρο-αριστερά αλλά, μέσω Άδωνι κλπ, θα κρατήσουν ανοικτούς και τους διαύλους με τη δεξιά – λαϊκή πτέρυγα, που ανέκαθεν υπήρχε στη ΝΔ και πρέπει να παραμείνει – αν και όχι ως κυρίαρχο ρεύμα – εάν πρόκειται το κόμμα να δημιουργήσει συνθήκες διεκδίκησης της εξουσίας.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.