Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Βίζες «εξπρές» για την τόνωση του «ρεύματος» από τη Ρωσία

Σήμερα παρουσιάζονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση του καθεστώτος έκδοσης θεωρήσεων
Η Ελλάδα αναμένεται να «συγκρουστεί» στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών με την Ισπανία και την Κύπρο. 
MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Από την έντυπη έκδοση Toυ Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Το σύνθημα για την έναρξη της εκστρατείας προσέλκυσης εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων τουριστών αναμένεται να δώσει σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση του καθεστώτος έκδοσης θεωρήσεων με βιομετρικά χαρακτηριστικά είναι έτοιμες από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη και θα παρουσιαστούν σε διαδοχικές συναντήσεις σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Τουρισμού στους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων.
Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένονταν από την τουριστική κοινότητα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η εξάλειψη των εμποδίων στην έκδοση θεωρήσεων με βιομετρικά χαρακτηριστικά είναι ο βασικός παράγοντας για την αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος που αναμένεται να αναπτυχθεί προς τη χώρα μας από τη Ρωσία, μετά και το ρωσικό «εμπάργκο» στην τουρκική τουριστική αγορά.
Έτσι, πολλοί από τα 3,9 εκατ. Ρώσους που επισκέφθηκαν το 2015 την Τουρκία αναζητούν άλλους προορισμούς.
Επίσης, χωρίς τουριστική «κατεύθυνση» μένουν και τα 2,2 εκατ. Ρώσοι που επισκέπτονταν την Αίγυπτο, την οποία τώρα θα αποφύγουν λόγω των γνωστών γεγονότων με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
Ένα μεγάλο μέρος αυτών των τουριστών αναμένεται να στραφεί σε περιοχές της Απω Ανατολής, ενώ ένα άλλο τμήμα θα επιλέξει περιοχές της Νοτίου Ευρώπης (Ανατολικής και Δυτικής).
Η Ελλάδα αναμένεται να «συγκρουστεί» στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών με την Ισπανία και την Κύπρο. Εμπόδιο για την αύξηση του αριθμού των τουριστών προς την Ελλάδα αποτελεί η εισαγωγή της βίζας με βιομετρικά στοιχεία που απαιτεί επιπλέον γραφειοκρατία για την έκδοσή της.
Για να εξυπηρετήσει η Ελλάδα τις αφίξεις 1 εκατ. τουριστών από τη Ρωσία θα πρέπει να εκδίδει 10.000 βίζες ημερησίως την περίοδο υψηλής ζήτησης από 1.000 την ημέρα που εκδίδονται σήμερα, κάτι που με τις υφιστάμενες υποδομές (προσωπικό, τηλεπικοινωνιακές υποδομές κ.λπ.) μοιάζει άπιαστο όνειρο.
Οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση προσλήψεων ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό τα προξενεία, ενώ ήδη έχουν αντιμετωπιστεί θέματα όπως η βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών κ.ά.
Οι ξενοδόχοι
Το θέμα της βιομετρικής βίζας είναι το πιο κρίσιμο σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννη Ρέτσο, ο οποίος μόλις επέστρεψε από τη διεθνή έκθεση FITUR της Μαδρίτης, όπου και διαπίστωσε ότι...

 
 συνέχεια
...οι Ισπανοί έχουν ήδη λύσει τα όποια προβλήματα με τις βιομετρικές βίζες.
«Η Ισπανία έλυσε το πρόβλημα της βιομετρικής βίζας, ξεπερνώντας έγκαιρα όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα και αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να δίνει βίζα κατ’ οίκον», αναφέρει στη «Ν» και ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.
Η προσέλκυση των Ρώσων τουριστών είναι το ένα στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό στην παρούσα διεθνή συγκυρία. Το άλλο είναι να διατηρήσει η χώρα μας την εικόνα ενός ασφαλούς προορισμού.
«Είναι βασικό να διαφυλάξουμε την εικόνα μιας ασφαλούς χώρας, ενός ακίνδυνου προορισμού» τονίζει ο κ. Ρέτσος και εξηγεί ότι από τη μία πλευρά ο φόβος των τρομοκρατικών χτυπημάτων και από την άλλη οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία κ.λπ.) μειώνουν την «όρεξη» για ταξίδια και διακοπές, ενώ μεταβάλλουν απότομα και την ελκυστικότητα των διαφόρων τουριστικών προορισμών, μειώνοντας κατακόρυφα τη ζήτηση για περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Συνεπώς η διατήρηση ενός ήσυχου και ασφαλούς προφίλ από τη χώρα μας είναι στόχος πρώτης προτεραιότητας προκειμένου να παραμείνουμε ελκυστικός προορισμός», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΞ και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσσιος, τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την εποχή για τον τουρισμό είναι αυτό των τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι συνήθειες μεταβάλλονται και η διστακτικότητα για προκρατήσεις αυξάνει.
Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο η ζήτηση από τη Γερμανία για τη Χαλκιδική είναι μειωμένη κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι τον Ιανουάριο. Πάντως ο κ. Τάσσιος εκτιμά ότι το 2016 θα είναι η χρονιά του late booking και ίσως και του last minute.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.