Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ξενοδόχοι πωλούν τις μονάδες τους λόγω των δανείων


ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
 Εκατοντάδες ξενοδόχοι σπεύδουν το τελευταίο διάστημα να βάλουν αγγελίες για την πώληση των μονάδων τους. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η «Κ», σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον το 5% των Ελλήνων ξενοδόχων έβαλαν αγγελίες σε δημοφιλείς εξειδικευμένους διαδικτυακούς τόπους, τις τελευταίες 40 ημέρες, για να πωλήσουν τις μονάδες τους. Ο αριθμός, βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερος, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι αγγελίες που δημοσιεύθηκαν σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου μέσα στο 2015, ενώ σημαντικός αριθμός ξενοδόχων επιλέγουν άλλους τρόπους, εκτός αγγελιών, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν την πρόθεσή τους.
Η τάση αυτή, ωστόσο, αναδεικνύει την άλλη όψη του νομίσματος για τον ελληνικό τουρισμό: Από τη μία υπάρχουν τα ρεκόρ των αφίξεων των τελευταίων ετών, επ’ ωφελεία συγκεκριμένων τουριστικών προορισμών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, και από την άλλη μία μεγάλη μερίδα μικρομεσαίων κυρίως ξενοδοχείων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 έως σήμερα δημοσιεύθηκαν τουλάχιστον 482 αγγελίες για πώληση ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη την Ελλάδα, έναντι συνολικής αξίας που ξεπερνά το 1,7 δισ. ευρώ. Στη Χαλκιδική τουλάχιστον 106 ξενοδόχοι έβαλαν αγγελίες πώλησης των μονάδων τους, ζητώντας 406 εκατ. ευρώ. Επίσης, η έρευνα κατέγραψε 66 αγγελίες για τον ίδιο λόγο στην Κρήτη, με προσδοκώμενο ποσό 348 εκατ. ευρώ. Για πωλήσεις ξενοδοχειακών μονάδων στα Ιόνια νησιά αναρτήθηκαν 53 αγγελίες. Οι ιδιοκτήτες εκεί ζητούν 202 εκατ. ευρώ.
Στην Αθήνα
Σε ό,τι αφορά στην πώληση μικρομεσαίων μονάδων στο κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή δημοσιεύθηκαν τουλάχιστον 51 αγγελίες. Το επιδιωκόμενο τίμημα φθάνει στα 205 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 10 αγγελίες για πωλήσεις ξενοδοχείων και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκαν οι αγγελίες και στην Πελοπόννησο (61 αγγελίες με συνολικό ποσό στα 117 εκατ. ευρώ), ενώ για την πώληση μονάδων στα Δωδεκάνησα δημοσιεύθηκαν τουλάχιστον 21 αγγελίες. Οι ιδιοκτήτες ζητούν για την πώληση των ξενοδοχείων τους 153 εκατ. ευρώ.
Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης πωλούνται τουλάχιστον 18 μικρομεσαίες μονάδες έναντι 49 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη οι καλές επιδόσεις του τουρισμού σε Σαντορίνη και Μύκονο έχουν περιορίσει την προσφορά μέσω αγγελιών των προς πώληση ξενοδοχειακών μονάδων σε μονοψήφιο αριθμό.
Και πεντάστερα
Πέραν των μικρών μονάδων δεν λείπει και η προσφορά προς πώληση μεγαλύτερων μονάδων. Για παράδειγμα, ξενοδοχείο 5 αστέρων στα Χανιά, 600 κλινών, με συνεδριακούς χώρους και άλλες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, διατίθεται προς πώληση έναντι του ποσού των 32 εκατ. ευρώ. Αλλη μονάδα 4 αστέρων, με δυναμικότητα 900 κλινών, επίσης στα Χανιά, διατίθεται έναντι του ποσού των 55 εκατ. ευρώ. Στην άλλη πλευρά της Κρήτης, στον Άγιο Νικόλαο πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα 9 ετών με 202 δωμάτια έναντι του ποσού των 27 εκατ. ευρώ. Τέλος, στη Χαλκιδική διατίθεται προς πώληση μονάδα 6.500 τ.μ. έναντι του ποσού των 18 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο αριθμός των αγοραπωλησιών στον ξενοδοχειακό κλάδο σε ετήσια βάση είναι μικρός συγκριτικά με την προσφορά των προς πώληση μονάδων. Και αυτό γιατί ακόμη υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ του προσδοκώμενου αντιτίμου από τους πωλητές και του διαθέσιμου ποσού από τους αγοραστές.
Γνώστες της τουριστικής αγοράς αναφέρουν στην «Κ» ότι αρκετοί ξενοδόχοι έσπευσαν να βάλουν αγγελίες το τελευταίο διάστημα για την πώληση των μονάδων τους, υπό το βάρος των δανείων τους. Επίσης, η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής για μονάδες που είναι μη βιώσιμες ή βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας αποτέλεσε χαριστική βολή. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η πίεση που ασκείται προς τα ξενοδοχεία από τα μη αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα, η λειτουργία των οποίων αυξάνεται πλέον με γεωμετρικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.