Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Ο Ροβεσπιέρος του Ασφαλιστικού

«Ο οίκτος είναι προδοσία»...


Με πληροφορούν ότι με το στόμα ανοιχτό έμειναν κάποιοι όταν κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συζήτησης για το ασφαλιστικό όπου ετέθη το θέμα της υπερβολικής αύξησης των εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, άκουσαν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να παρομοιάζει τον εαυτό του με τον ...
Ροβεσπιέρο επικαλούμενος την ισονομία και τη δικαιοσύνη του νόμου του με κάθε θυσία. 
Κουβέντα δεν ήθελε να ακούσει ο υπουργός για τους δικηγόρους, τους μηχανικούς αλλά και τους δημοσιογράφους των οποίων καταργούνται τα ταμεία ενώ παράλληλα οι εισφορές που θα πρέπει να πληρώνουν φτάνουν το 38% των εισοδημάτων τους.
"Ας πάνε να τα βρούνε στα δικαστήρια" ήταν η απάντηση για να προσθέσει: "Είμαι Ροβεσπιέρος!".
Το μόνο που δεν είπε ήταν η αγαπημένη φράση του ινδάλματός του: «Ο οίκτος είναι προδοσία»
Να θυμίσουμε ότι ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Γαλλικής Επανάστασης ο οποίος ξεχώρισε διότι ακριβώς δεν έδειχνε κανέναν οίκτο ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά ούτε και στους πρώην συντρόφους του.
Ο Ροβεσπιέρος τέθηκε το 1793 επικεφαλής της Επαναστατικής Κυβέρνησης ως αρχηγός των Ριζοσπαστικών Ιακωβίνων. Η περίοδος αυτή κράτησε λίγους μήνες και είναι γνωστή ως «η Μεγάλη Τρομοκρατία».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ενάμιση μήνα, μόνο στο Παρίσι, πέρασαν από τη λαιμητόμο περισσότερα από 1.400 άτομα ενώ συνολικά θανατώθηκαν περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι.
Και να φανταστεί κανείς ότι το το 1789, όταν εξελέγη αντιπρόσωπος στη Συνέλευση των Τάξεων, ο Ροβεσπιέρος υπήρξε μετριοπαθής και υποστήριζε την κατάργηση της θανατικής ποινής ενώ τάσσονταν υπέρ της Βασιλείας.
Το τέλος του ήταν ανάλογο της δράσης του: Στις 27 Ιουλίου του 1794 διενεργήθηκε το πραξικόπημα της 9ης Θερμιδόρ το οποίο και τον ανέτρεψε. Η Συμβατική Συνέλευση απαίτησε τη σύλληψη του Ροβεσπιέρου ως εχθρού της ενότητας του λαού. Οι πραξικοπηματίες τον πολιόρκησαν και ο Ροβεσπιέρος επιχείρησε να αυτοκτονήσει για να μη πιαστεί. Δεν τα κατάφερε κι έτσι συνελήφθη και την επόμενη ημέρα, στις 28 Ιουλίου, οδηγήθηκε στη λαιμητόμο χωρίς δίκη...
Ας πρόσεχε!

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.