Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Διετή αναστολή της Σένγκεν εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο τραπέζι
tvxs.gr | 22 Ιαν. 2016
Εισήγηση για διετή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν – δηλαδή, επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης – μπαίνει τη Δευτέρα στο τραπέζι των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. υπό το βάρος του αδιεξόδου στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Πρόκειται για μια κίνηση που, στην πράξη, ανατρέπει πλήρως τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης κίνησης των πολιτών στην ενωμένη Ευρώπη – δείχνει, όμως, να είναι πλέον το αναπόδραστο βήμα μετά την πλήρη αποτυχία των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσουν μέχρι στιγμής ενιαία πολιτική στο προσφυγικό.
Την προοπτική της διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν επιβεβαίωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.
Όπως είπε ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ - με πρώτη τη Γερμανία - έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για διάστημα το πολύ έξι μηνών. Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι το εξάμηνο λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να γίνει μετά, σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος, και έκανε αναφορά στο άρθρο 19 και 26 της Συνθήκης Σένγκεν. Σύμφωνα με τα εν λόγω άρθρα, σε περίπτωση που παρατηρηθούν «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να υιοθετήσει απόφαση η οποία θα επιτρέπει την παράταση των προσωρινών ελέγχων σε συγκεκριμένα εσωτερικά σύνορα για τη μέγιστη περίοδο των δύο ετών.
«Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», δήλωσε η Νατάσα Μπερτό, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, θα συζητήσουν τη Δευτέρα «ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», μόλις λήξει αυτή η προθεσμία παράτασης, τον ερχόμενο Μάιο.
Ρέντσι: Υπάρχει φόβος και έλλειψη οράματος
Αιχμηρές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν απηύθυνε, πάντως, σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τονίζοντας ότι «καταργώντας την Σένγκεν δεν μπλοκάρονται οι τρομοκράτες».
«Η συνθήκη Σένγκεν τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση και για μας αυτό είναι κάτι πραγματικά λυπηρό. Η ελεύθερη διέλευση των συνόρων ήταν το μεγάλο ευρωπαϊκό όνειρο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Ο Ματέο Ρέντσι υπενθύμισε ότι «κάποιοι από τους τρομοκράτες του Παρισιού, των Βρυξελλών και της Κοπεγχάγης μεγάλωσαν στις πόλεις μας» και διαμήνυσε ότι στην προσπάθεια κατάργησης της Σένγκεν «υπάρχει φόβος και έλλειψη οράματος, κάτι που θέτει σε κίνδυνο το όλο ευρωπαϊκό σχέδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.