Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr | 22 Ιαν. 2016
Τελευταία ανανέωση 21:20 | 22 Ιαν. 2016
1. Θα μπορούσε να είναι απόπειρα επανάληψης του έργου του 2010 (με πρωταγωνιστή τότε τον Γιώργο Παπανδρέου), θα μπορούσε να είναι και απλή προβοκάτσια. Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, όμως, το «it’s the implementation stupid» («είναι η εφαρμογή, ανόητε») μάλλον ήταν μια – κακοστημένη – παγίδα κατά του Αλέξη Τσίπρα, με εμπνευστή και εκτελεστή, ως είθισται, την φράξια Σόιμπλε.
2. Εισήγηση για διετή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν – δηλαδή, επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης – μπαίνει τη Δευτέρα στο τραπέζι των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. υπό το βάρος του αδιεξόδου στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στο μεταξύ, άνθρωποι συνεχίζουν να πνίγονται στο Αιγαίο. Δύο νέα προσφυγικά ναυάγια σημειώθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους.
3. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Ευάγγελος Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών και για την πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πίνακες με συγκριτικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις με βάση την πρόταση του Γιώργου Κατρούγκαλου σε σχέση με το νόμο 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας.
4. Στο μεταξύ, μπλόκα έχουν στηθεί σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της χώρα από τους αγρότες που αντιδρούν στο νεό ασφαλιστικό.
5. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα στο Νταβός, όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε η πορεία του ελληνικού προγράμματος, έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, συμφώνησαν απόλυτα ότι «η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο».
6. Με έναν θετικό αιφνιδιασμό η Standard & Poor’s προχώρησε απόψε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, προβλέποντας ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου και έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Την ίδια στιγμή, στο 171% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το γ΄ τρίμηνο του 2015 το συνολικό χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
7. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του κόμματος «Podemos» του τρίτου ισχυρότερου κόμματος στην Ισπανία, ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να στηρίξει κυβέρνηση υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ενωμένη Αριστερά (σ.σ. συμμαχία στην οποία συμμετέχει το Ισπανικό Κομμουνιστικό Κόμμα). Ο Γιάνης Βαρουφάκης τον προειδοποίησε ότι αν κάνει κάτι τέτοιο η τρόικα θα δέσει τα χέρια των Podemos.
8. Τούρκοι στρατιώτες γάζωσαν Κούρδους άμαχους στην πολιορκημένη από τον τουρκικό στρατό κουρδική πόλη Τζίζρε στην νοτιοανατολική Τουρκία. Σε βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα διακρίνονται Κούρδοι πολίτες με υψωμένη μια λευκή σημαία να βγαίνουν στους δρόμους της πόλης για να περισυλλέξουν τους νεκρούς τους που κείτονται εκεί για μέρες.
9. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Όλγα Κεφαλογιάννη έφαγαν μαζί το μεσημέρι της Παρασκευής στο εστιατόριο «Βυζαντινόν» του Χίλτον. Ή συναντήθηκαν… τυχαία στο Χίλτον και είπαν να φάνε όλοι μαζί, σαν παλιοί καλοί γνωστοί ή πρόκειται περί πολιτικής συνάντησης.
10. Ο «ισχυρός άντρας» της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος ανέφερε στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους «παρουσία τρίτου προσώπου», ότι θα έπρεπε να κλείσει η «Θύρα 13», διότι «έχει καταστρέψει» την ομάδα. Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο Σταύρος Κοντονής.
* Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου για την Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.