Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

«Σύναξη χοντρών γάτων πάνω στο χιόνι»...

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Με βασικό θέμα την… «4η βιομηχανική επανάσταση» ξεκίνησε χθες στο Νταβός της Ελβετίας η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ωστόσο όπως φαίνεται το επίκεντρο των συζητήσεων εκεί θα μονοπωλήσουν... τις επόμενες τρεις ημέρες πιο «πεζά» θέματα, όπως η καθίζηση των διεθνών κεφαλαιαγορών, ο εκτροχιασμός της παγκόσμιας οικονομίας, η μεταναστευτική κρίση και οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Στη φετινή συγκέντρωση της παγκόσμιας ελίτ δίνουν το «παρών» περί τα 2.500 άτομα. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, υπουργοί, επικεφαλής επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, πλούσιοι και μεγιστάνες γενικώς και βεβαίως ο γνωστός «μαϊντανος» του Φόρουμ και τραγουδιστής των U2 Μπόνο.

Ενοπλοι παντού
Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ενδεικτικό ότι οι περιπολίες στους χιονισμένους δρόμους του πολυτελούς θέρετρου φέτος είναι πολύ περισσότερες απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, οι αστυνομικοί κυκλοφορούν με τα όπλα ανά χείρας, ενώ τσιμεντένια οδοφράγματα...
 
 συνέχεια
...έχουν στηθεί στον δρόμο που οδηγεί στο συνεδριακό κέντρο.
Jean-Christophe Bott/Keystone via AP
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα προκύψει κάτι ουσιαστικό από αυτή τη σύναξη.

Για αρκετό κόσμο, οι συναντήσεις το Νταβός δεν είναι τίποτα άλλο από μια σύναξη «χοντρών γάτων πάνω στο χιόνι»,-φράση που είχε χρησιμοποιήσει πριν από μια δεκαετία ο αθυρόστομος τότε Μπόνο για τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων, με τα οποία συζητούσε προκειμένου να βοηθήσει την πεινασμένη Αφρική.

Το αντικαπιταλιστικό κίνημα έχει διαδηλώσει επανειλημμένα κατά τoυ Φόρουμ τόσο στο Νταβός όσο και σε άλλες πόλεις του κόσμου όπου πραγματοποιήθηκε αυτό, καταγγέλλοντας ότι οι ελίτ που συμμετέχουν σε αυτό είναι βασικοί υπεύθυνοι για τη μεγέθυνση της φτώχειας και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο γνωστός γλωσσολόγος, καθηγητής του ΜΙΤ και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι θεωρεί ότι η αυθαίρετη χρήση του όρου «παγκοσμιοποίηση» από τις ελίτ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και η σύνδεσή της με τις πολιτικές που προωθούν για μια παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση, η οποία θα ευνοεί τα δικαιώματα επενδυτών και δανειστών, αποτελεί καραμπινάτη προπαγάνδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τσόμσκι έχει παρατηρήσει ότι «αν κάποιος παρατηρητής από τον πλανήτη Αρη έβλεπε αυτή τη φάρσα θα ξέσπαγε σε υστερικό γέλιο με τις γελοιότητες των μορφωμένων τάξεων».

Και μάλλον ο Τσόμσκι έχει δίκιο, αφού τελικά το Νταβός μάλλον δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας παγκόσμιος μηχανισμός προπαγάνδας με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ελίτ. Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις πρώτες εκθέσεις που παρήγγειλε και δημοσιοποίησε το φετινό Φόρουμ ήταν για το «Μέλλον των Θέσεων Εργασίας» (βλ. «Εφ.Συν.» -Χαμένες Θέσεις Εργασίας, 18/1/2016).

Με αυτήν οι ελίτ προαναγγέλλουν απώλεια 5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως ώς το 2020, επικαλούμενες την… «4η Βιομηχανική Επανάσταση», την αυξανόμενη δηλαδή χρήση των ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη που θα καταστήσει πολλές από τις σημερινές δουλειές περιττές... Και θα μας βυθίσει βέβαια σε ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.