Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ντράγκι: Περαιτέρω χαλάρωση τον Μάρτιο

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περαιτέρω επέκταση των μέτρων χαλάρωσης τον Μάρτιο προανήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Άφησε, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσή τους.
Η αλλαγή της στάσης της ΕΚΤ από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και είχε προχωρήσει στην περαιτέρω χαλάρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απο την αγορά, οφείλεται στην επιδείνωση της προοπτικής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και στο ενδεχόενο μίας νέας μείωσης του πληθωρισμού. Όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, η διεθνής τιμή του πετρελαίου από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα έχει υποχωρήσει κατά 40%. Οι ανακοινώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσαν πίεση στο ευρώ, το οποίο υποχώρησε έναντι του δολαρίου κάτω από το επίπεδο του 1,080. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε των μέτρων που είχαν ληφθεί το Δεκέμβριο, κρίνοντας τα ως αποτελεσματικά. Ωστόσο, όπως είπε, οι προοπτικές τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο έχουν επιδεινωθεί έκτοτε. Ειδικότερα, στο μέτωπο της ανάκαμψης οι προοπτικές στην ευρωζώνη έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.