Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Η Gazprom ακύρωσε την έκπτωση για το φυσικό αέριο στην Τουρκία...

Η Gazprom ακύρωσε την έκπτωση για το φυσικό αέριο στην Τουρκία
Η Gazprom,ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός φυσικού αερίου, αποφάσισε να ακυρώσει την έκπτωση που είχε συμφωνήσει να κάνει σε τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες. Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters οι τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να ενημερώνονται για την σχετική απόφαση από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.
Η έκπτωση της Gazprom προς τον τουρκικό ιδιωτικό τομέα είχε τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ενώ σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες θα είναι οι νέες τιμές φυσικού αερίου προς τις τουρκικές εταιρείες.
Καθώς η Gazaprom θεωρείται «το πιο ισχυρό εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής» του Κρεμλίνου η σχετική απόφαση φαίνεται ότι είναι στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε η Μόσχα στην Άγκυρα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F 16 στις 24 Νοεμβρίου του 2015, στον εναέριο χώρο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
Μετά το συμβάν οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες και η κυβέρνηση Πούτιν ανακοίνωσε μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που αφορούν, κυρίως, τον εμπορικό και τον τουριστικό τομέα.
Η Τουρκία καταναλώνει 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων τα 30 εισάγει από την γειτονική Ρωσία. Εισαγωγές φυσικού αερίου κάνει επίσης από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά εισάγει και υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία και την Νιγηρία.
Οι τουρκικές εταιρείες ενέργειας Turkey’s Bosphorus Gas, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gas και Shell Enerji, είχαν συμφωνία με την Gazprom από το 2013 να εισάγουν από τη Ρωσία 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο.
Η έκπτωση που είχε συμφωνηθεί για την εισαγωγή φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών ήταν 10,25%, μια συμφωνία που όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Η κρατική τουρκική εταιρεία αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου Botaş ανακοίνωσε στις 27 Οκτωβρίου του 2015 ότι αναγκάστηκε να καταφύγει στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα από την Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες δεν είχαν κατορθώσει να υπογράψουν σχετική συμφωνία μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.