Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Η μελέτη για τις τηλεοπτικές άδειες του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας…

ΜΜΕ

Τo European University Institute (ΕUI) είναι κορυφαίο διεθνές πανεπιστημιακό ίδρυμα διδακτορικού και...
μεταδιδακτορικού επιπέδου. Καθώς συμμετέχουν σε αυτό τα κράτη – μέλη της ΕΕ, θεωρείται το κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και παράγει έρευνα αιχμής σε όλο το φάσμα των οικονομικών, νομικών και πολιτικών επιστημών.

Το Florence School of Regulation – Communications and Media (FSR Comms & Media) είναι τμήμα τουερευνητικού κέντρου του EUI. Πέραν της σημαντικήςεπιστημονικής έρευνας που εκπονεί σε ζητήματα ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών, εκπαιδεύει στελεχη τωνΡυθμιστικών Αρχών όλης της Ευρώπης καθώς και άλλων φορέων της αγοράς των Τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ, σεστενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και toΣώμα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC).

Ανάμεσα στις πρόσφατες δραστηριότητες του FSRComms & Media περιλαμβάνονται και οι εξής:

η διενέργεια, για λογαριασμό της Κομισιόν  (DG Connect), του ετήσιου εκπαιδευτικού σεμινάριου επί της νομοθεσίας τηλεπικοινωνιών, για δικαστές και μέλη ρυθμιστικών αρχών από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

η έκδοση περισσότερων από 25 επιστημονικών  ερευνητικών πορισμάτων γιαζητήματα που άπτονται του τηλεπικοινωνιακού πεδίου και των ΜΜΕ.

η διενέργεια πολυάριθμων εκπαιδευτικών σεμινάριων και executive seminars για μέλη ρυθμιστικών αρχών και φορείς της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

η εκπόνηση ανεξάρτητης έρευνας γιαλογαριασμό του Independent Regulators Group, με τίτλο «Broadband Diffusion: Drivers and Policies».

η συνεργασία με θεσμικούς φορείς (DG Connect, IRG) αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση εξεύρεσης και υϊοθέτησης βέλτιστων πρακτικών ρύθμισης του τηλεπικοινωνιακού πεδίου.

Σημειώνεται, τέλος, πως οι καθηγητές που συναπαρτίζουν τη διεθνή ομάδας εκπόνησης της μελέτης έχουν μακρά εμπειρία συμβουλευτικής συνεισφοράς σε διαγωνισμούς και συμμετοχής σε εκπόνηση μελετών σε θέματα ψηφιακών επικοινωνιών.

Συμπερασματικά, η επιστημονική αρτιότητα και η ακαδημαϊκή ανεξαρτησία του φορέα εκπόνησης της μελέτης εγγυώνται την αμεροληψία και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Σύνοψη των συμπερασμάτων της έρευνας
...... • Ο ισχύων χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων δεν εκπληρώνει στο ολόκληρο τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, όπως προκύπτουν απ’ τις συμφωνίες που έχει υπογράψει στις σχετικές διεθνείς διασκέψεις.

• Ο χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων θα πρέπει να επικαιροποιηθεί για να λάβει υπόψη και τις διεθνείς εξελίξεις στο θέμα της κατανομής του φάσματος.

• Με δεδομένο ότι η επικαιροποίηση θα γίνει με σωστό τρόπο, το διαθέσιμο για επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή φάσμα απομειώνεται. Αντίστοιχα απομειώνονται και οι δυνατότητες αδειοδότησης εθνικής εμβέλειας παρόχων περιεχομένου.

• Κατόπιν ενδελεχούς μελέτης του χάρτη συχνοτήτων, των υποχρεώσεων της χώρας και των διεθνών τάσεων για παραχώρηση του φάσματος σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, η επιστημονική ομάδα προτείνει την έκδοση το πολύ τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας.

• Κατά την εκτίμηση του επιστημονικού φορέα εκπόνησης της έρευνας, το ως άνω συμπέρασμα ενισχύεται και από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία της τηλεοπτικής και διαφημιστικής αγοράς: ένας περιορισμένος αριθμός αδειών θα ενισχύσει τις προοπτικές βιωσιμότητας των παρόχων περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.

Enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.