Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Το προσφυγικό δοκιμάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις...


Σε μεγάλη δοκιμασία αναμένεται να εισέλθουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό στις...
6 Μαρτίου.

Η Αθήνα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, θεωρεί βέβαιο το κλείσιμο των βόρειων συνόρων μας, καθώς και το κλείσιμο άλλων συνόρων χωρών-μελών της Ένωσης, σε περίπτωση που οι προσφυγικές ροές δεν μειωθούν έως τη Σύνοδο Κορυφής.

Το Μαξίμου, δηλαδή, εκτιμά ότι το «κλειδί» για το κλείσιμο ή όχι των συνόρων μας το κρατά η Άγκυρα, η οποία, όπως φάνηκε και από τη μη επίσκεψη Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής της τελευταίας εβδομάδας, εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως για τη μη δημιουργία αυτόνομου ή ημιαυτόνομου κουρδικού κράτους στα σύνορά της με την Συρία.

Στη Σμύρνη
Οι εξελίξεις, πάντως, περιπλέκονται ιδιαίτερα, καθώς αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύουν οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου, στη Σμύρνη, ενώ στις 4 Μαρτίου επισκέπτεται την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση σε συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, εάν η Σύνοδος Κορυφής αποτύχει και κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι, ούτε για την Άγκυρα, ούτε κυρίως για την Αθήνα.

Αποφασίζονται πρωτοβουλίες
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σταθμίζει όλα τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και σε συνεργασία με συγκεκριμένους κορυφαίους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διαμορφώσει τη στρατηγική της, ενώ θα αποφασίσει και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.