Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Στήριξη από Γιούνκερ στο προσφυγικό


Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ 
Μία ημέρα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
Ο Γιούνκερ φέρεται να συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού και για τη συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν πως κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συζήτησης που προηγήθηκε, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών-μελών της Ε.Ε., καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.
Επίσης, φέρεται να επισημάνθηκε ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών. Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν ότι οι δύο άνδρες μίλησαν και για το ελληνικό πρόγραμμα, για το συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός δίνει «μάχη» σε διπλό ταμπλό, καθώς στις συνεχείς επαφές του με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα εστιάσει τόσο στο θέμα της προσφυγικής κρίσης όσο και της αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει μέρος στη διμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό, ενώ λίγο αργότερα είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνει την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, συμμετέχοντας το πρωί της Παρασκευής στη δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακυρώθηκε η σύνοδος των «11»

Η αιματηρή επίθεση στην Άγκυρα οδήγησε στην ακύρωση της προγραμματισμένης -για το μεσημέρι της Πέμπτης- συνάντησης στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε εκπροσώπους 10 χωρών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, με αντικείμενο την προσφυγική κρίση. 
Το παραπάνω ανέφεραν διπλωματικές πηγές, το βράδυ της Τετάρτης, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, μετά την πολύνεκρη επίθεση στη γείτονα χώρα. 
Σε κάθε περίπτωση, η απουσία του Νταβούτογλου μετριάζει τις όποιες προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνόδου

Τελεσίγραφο από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης

Την ίδια στιγμή, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης διεμήνυσαν σήμερα ότι εάν δεν εφαρμοστεί αποτελεσματικά η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, οι ίδιες θα ενισχύσουν την προστασία των δικών τους συνόρων.
«Εάν η ροή των 1.500-2.000 ανθρώπων την ημέρα συνεχιστεί έως τα μέσα Μαρτίου, θα είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και εμείς θα έχουμε την ανάγκη μιας άλλου είδους προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας Τόμας Προύζα. 
Το τελεσίγραφο δόθηκε στα μέσα Μαρτίου, καθώς τότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη σύνοδος κορυφής.
Παράλληλα, οι χώρες της «ομάδας Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) υποσχέθηκαν στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ ότι θα τις βοηθήσουν να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν τεθούν σε ισχύ επαρκή μέτρα στα τουρκικά σύνορα έως τα μέσα Μαρτίου.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.