Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Oι «πολιτικές φτερούγες» της λίστας Μπόργιανς (και των εκβιαστών)


Tvxs Ανάλυση
08:24 | 25 Φεβ. 2016
Η λίστα Μπόργιανς επιστρέφει κι εκδικείται μια αμήχανη ΝΔ και η μετωπική σύγκρουση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή αποκτά πλέον χροιά εν δυνάμει πολιτικού θρίλερ.
 
Με διπλή γραμμή στόχευσης η κυβέρνηση κλιμακώνει, όπως είχε προαναγγείλει, την επίθεση στα μέτωπα τόσο της μεγάλης φοροδιαφυγής όσο και της μεσαίας διαφθοράς, δίνοντάς τους ευθέως πλέον και πολιτική πατρότητα.
Η επιστολή του Μπόργιανς
Αιχμή αυτής της σύγκρουσης γίνεται η λίστα Μπόργιανς και η, κατά το Μαξίμου, επιχείρηση συγκάλυψής της από την κυβέρνηση Σαμαρά – μια επιχείρηση για την οποία έδωσε νέα αποδεικτικά στοιχεία χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Βουλή.
Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή αναφέρει καθαρά πια ότι το 2012 προσφέρθηκε στην Αθήνα βοήθεια για «την επεξεργασία στοιχείων από CD» και «για πιθανές ενδείξεις για έλληνες φοροφυγάδες», γεγονός που εγείρει καίρια πολιτικά ερωτήματα για την αδράνεια της τότε κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτήν την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως, τα ψέματα τελείωσαν» ήταν το μήνυμα με το οποίο συνόδευσε την κατάθεση της λίστας ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα δε, δεν παρέλειψε να απαντήσει και στον ΔΟΛ για την υπόθεση της δίωξης Ψυχάρη δηλώνοντας: 
«Εμείς το ξέρουμε ότι δεν είμαστε προσωρινοί και κρινόμαστε. Καιρός να μάθετε εσείς ότι τελείωσε αυτό που νομίζατε ότι θα είναι μόνιμο, η ασυλία σας και η εξουσία σας. Τελείωσε άπαξ και διά παντός».
Στο θέμα Μπόργιανς έντονη ήταν και πάλι η αντίδραση της ΝΔ που αντεπιτέθηκε αμυνόμενη, καταγγέλλοντας ότι «ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται θλιβερά κατώτερος των περιστάσεων» και «είναι ο Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ της πολιτικής».
Στελέχη, δε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν με εκνευρισμό στους διαδρόμους της Βουλής ότι είναι «unfair» του Αλέξη Τσίπρα να αδειάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που εκείνος του προσφέρει στήριξη στο προσφυγικό, και μάλιστα «για μια υπόθεση στην οποία δεν είχε κανένα ρόλο και γνώση ο νυν αρχηγός της ΝΔ».
Το εν λόγω επιχείρημα ωστόσο δεν πείθει το Μαξίμου, κυβερνητικές παράγοντες διαμηνύουν ότι «ο Μητσοτάκης πρέπει να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει ή όχι τον Σαμαρά στην υπόθεση Μπόργιανς» και δεδομένη απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί να φθάσει η έρευνα για το θέμα μέχρι τέλους.
Το κύκλωμα των εκβιαστών
Ανάλογη πρόθεση, για έρευνα σε βάθος σε όποια πρόσωπα και «πολιτικές διευθύνσεις» κι εάν καταλήξει, υπάρχει και για την υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι τρεις συλληφθέντες δημοσιογράφοι βαραίνουν καθώς διώκονται πλέον με τις διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ οι πληροφορίες από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει και είναι πιθανό να έρθουν στο φως και άλλα στοιχεία και ονόματα.
Ο υπουργός Επικρατείας, μάλιστα, Νίκος Παππάς με μια σκληρή παρέμβασή του χθες στη Βουλή έδωσε επίσης πολιτική χροιά στην υπόθεση δείχνοντας πιθανές «πολιτικές συγγένειες» των συλληφθέντω: «Οι εκβιαστές αυτοί», είπε, «οι οποίοι τώρα απειλούν μητέρες μόνες με παιδιά είχαν και πολιτικές φτερούγες κάτω από τις οποίες ζεσταίνονταν στο παρελθόν».
Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν αυτή την αναφορά Παππά υπενθυμίζοντας ότι ο ένας εκ των τριών συλληφθέντων για εκβιασμό στην ΕΥΔΑΠ, ο Παναγιώτης Μουσάς, είχε υπηρετήσει σε καίρια, κρατικά και μη, Γραφεία Τύπου επί «γαλάζιας ηγεσίας»
Μεταξύ άλλων, είχε διοριστεί στο Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών επί θητείας Σταύρου Δήμα το 2012, ενώ είχε προσληφθεί ως Σύμβουλος Τύπου της Attica Bank όταν διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανέλαβε ο Γκίκας Μάναλης – ο γνωστός εκκαθαριστής της ΕΡΤ όταν έριξε το «μαύρο» η κυβέρνηση Σαμαρά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.