Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Τα γερμανικά ΜΜΕ και η Ελλάδα…

Bild, εξώφυλλο

…πως αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση…

Ο Τύπος και τα υπόλοιπα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δεν αντιμετώπισαν ούτε κάλυψαν με αντικειμενικό τρόπο την ελληνική οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα υπήρξαν επιφανειακά, τήρησαν...
αρνητική στάση έναντι της Ελλάδας και ειδικά έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ για λογαριασμό του Ιδρύματος Χανς-Μπέκλερ, το οποίο είναι φίλα προσκείμενο στα γερμανικά συνδικάτα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Tagespiegel, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 1.142 δημοσιεύματα διαφόρων γερμανικών εφημερίδων (πρόκειται για τις Die Welt, Bild, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung και Tageszeitung, καθώς και την ηλεκτρονική ενημερωτική σελίδα Spiegel Online) στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι...
 
 συνέχεια
...το θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων δεν αναλύθηκε ικανοποιητικά.
Αντιθέτως, οι αρθρογράφοι ασχολήθηκαν πρωτίστως γενικά με το πρόγραμμα βοήθειας, καθώς επίσης και με το παρεπόμενο θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι σε πολλά άρθρα τα προς ανάλυση θέματα δεν κατονομάζονταν σαφώς, αλλά αντίθετα γινόταν λόγος πολύ συχνά για ενδεχόμενο Grexit ως πιθανή συνέπεια των προβλημάτων της Ελλάδας. Οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν ότι σε βάθος ανάλυση περιείχαν μόνο λίγα άρθρα.

Γνώμες και αξιολογήσεις
Όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές, το 26% των άρθρων περιείχε γνώμες και οι αξιολογήσεις των ίδιων των συντακτών και στο 45% των περιπτώσεων οι δημοσιογράφοι τοποθετούνταν αρνητικά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Θετικές ή έστω ουδέτερες γνώμες εξέφρασαν μόνο το 16% και το 39% αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν σοβαρή έλλειψη σε ποιοτικά δημοσιογραφικά κριτήρια όπως η ισορροπημένη προσέγγιση και η ουδετερότητα.

Καμία θετική αναφορά από την... Bild
Αυτό που μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση είναι ότι στη εφημερίδα Bild δεν βρέθηκε ούτε ένα άρθρο το οποίο να περιέχει κάποια θετική τοποθέτηση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Αντίστοιχα, στην Die Welt τα αρνητικά άρθρα ανέρχονταν σε 60%, στη Süddeutsche Zeitung σε 49%, στο Spiegel Online 35% και στη Frankfurter Allgemeine Zeitung σε 33%.

Η μόνη εφημερίδα που τήρησε ισορροπία σε θετικές και αρνητικές κρίσεις ήταν η αριστερή-εναλλακτική Tageszeitung, όπου τα αρνητικά και θετικά άρθρα για την ελληνική κυβέρνηση ανέρχονταν στο ίδιο ποσοστό (23,9%).

Στη Frankfurter Allgemeine Zeitung υπερίσχυαν τα ουδέτερα άρθρα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.