Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε Τίτλους

23:06 | 11 Μαρ. 2016
tvxs.gr
1. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των κόκκινων δανείων μετά και τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο. Νέο ραντεβού θα υπάρξει την Τρίτη. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της, ενώ το κουαρτέτο ζητά απελευθέρωση την πώλησης όλων των δανείων με τον Γιώργο Σταθάκη να δηλώνει ότι στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για 3 χρόνια  όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας. Εν τω μεταξύ το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κυβέρνηση θα καταθέσει την αντιπρότασή της στην πρόταση των δανειστών για μείωση του αφορολόγητου. Σύμμαχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο δίμηνο του 2016 ήταν τριπλάσιο του αρχικού στόχου.
2. Ο φόβος της Ειδομένης και το σχέδιο εκκένωσης. Η Ευρώπη δεν ντρέπεται για την Ειδομένη, αλλά την φοβάται. Και δεν αντέχει να τη δει να εκρήγνυται, μαζί με την απόγνωση των εγκλωβισμένων προσφύγων, πάνω στους φράχτες  του – οριστικά σφραγισμένου πια – Βαλκανικού Διαδρόμου. Εξ ου και το σχέδιο προβλέπει την εκκένωσή της πριν από τη σύνοδο κορυφής της 18ης Μαρτίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απέκλεισε το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη και προέβλεψε ομαλοποίηση της κατάστασης σε μία - δύο εβδομάδες. Εν τω μεταξύ το Βερολίνο υπογράμμισε πως η επιστροφή και «ανταλλαγή» με την Τουρκία αφορά τους πρόσφυγες που θα εισέρχονται στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας και όχι αυτούς που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ουσιαστική οικονομική στήριξη από την Κομισιόν ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί άμεσα από την ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα. Διαβάστε επίσης: Γερμανία κατά ΠΓΔΜ μετά το παραλήρημα Ιβανόφ
3. Εν τω μεταξύ απελπιστική συνεχίζει να είναι η κατάσταση για τους σχεδόν 12.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες της Ειδομένης. Ενδεικτική του προσφυγικού δράματος, αλλά και της ελπίδας των προσφύγων για το μέλλον, είναι η φωτογραφία που δείχνει μια γυναίκα να πλένει με ένα μπουκάλι νερό ένα βρέφος που γεννήθηκε στα λασπόνερα της Ειδομένης. Συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται 42.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων περιμένουν στα κέντρα φιλοξενίας. Δείτε αναλυτικά τον χάρτη των προσφύγων.  Διαβάστε επίσης: Ένα τεράστιο γκράφιτι για τον Αϊλάν στη Φρανκφούρτη: Μήνυμα σε όλους τους Γερμανούς
4. Σωρεία προβληματικών στοιχείων στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές που κατέθεσαν το πόρισμά τους στην Κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου περιουσιακών δηλώσεων. Η έρευνα στις ελλειπείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του εκδότη (απουσιάζουν οι δηλώσεις για τα έτη 2002 έως 2006) διαπίστωσε ότι δεν έχουν κατατεθεί τραπεζικά παραστατικά για την περίοδο 2007 έως 2012. Επίσης, δεν έχουν κατατεθεί παραστατικά για τα περισσότερα από τα δηλωθέντα ποσά ενώ λείπουν και τα συμφωνητικά μεταβίβασης των μετοχών του εκδότη.
5. Την ίδια στιγμή στον «αέρα» βρίσκεται το Mega καθώς ούτε  στο τελευταίο ΔΣ οι μέτοχοι (Ψυχάρης, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης) συμφώνησαν για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον ένας μικρομέτοχος (άγνωστο ποιος) κατέθεσε τον «οβολό» του: 170 ευρώ. 
6. Το ενδεχόμενο ενός ομοσπονδιακού κράτους στη Συρία εξετάζεται σοβαρά ως σενάριο λύσης της συριακής κρίσης. Η πρόταση αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το εν λόγω σενάριο προβλέπει να διατηρήσει η Συρία την ενότητά της ως κράτος, παραχωρώντας μεγάλη αυτονομία σε τοπικές διοικήσεις. Ποιοι συμφωνουν και ποιοι διαφωνούν με αυτό το σχέδιο. 
7. Με άστατο καιρό φέτος τα Κούλουμα, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες ακόμα και χιόνια. Ήδη το πρώτο κύμα ταξιδιωτών αναχώρησε από την Αθήνα και η τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή. Διαβάστε πόσο θα κοστίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι. 
8. Πέντε χρόνια μετά τη Φουκουσίμα, οι πόλεις φάντασμα. Σαν σήμερα στις 11 του Μαρτίου του 2011 η Ιαπωνία βρέθηκε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν έχει τελειώσει μέχρι σήμερα. Η τριπλή καταστροφή στοίχησε τουλάχιστον 18.000 ζωές. Η ραδιενεργός μόλυνση ανάγκασε 160.000 Ιάπωνες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Και πέντε χρόνια μετά από αυτό τι; Αντί να σημάνει εγερτήριο  και να στρέψει τη χώρα στην αιολική ενέργεια και την δύναμη του νερού που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες πηγές ενέργειας λόγω των  γεωγραφικών της συνθηκών, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επιστρέφει πίσω στην πυρηνική ενέργεια!
9. Ένα βακτήριο μπορεί να δώσει λύση στη μάστιγα του πλαστικού. Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν έναν μικροοργανισμό που τρέφεται με πλαστικό. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ανακύκλωση στο πλαίσιο ανάπτυξης νέων μεθόδων διάσπασης του πλαστικού, που πνίγει τον σύγχρονο κόσμο και τον πλανήτη.
10. Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ποιες ταινίες και ποιοι ηθοποιοί ξεχώρισαν το 2015. Η φετινή πορεία των Βραβείων κορυφώνεται τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, που φιλοξενεί για ακόμη μια χρονιά φέτος την τελετή απονομής – γιορτή του Ελληνικού Κινηματογράφου.  
Τέλος διαβάστε την ιστορία ενός ξεχωριστού πιγκουίνου που κάνει πέντε χρόνια τώρα το ίδιο μακρινό ταξίδι: Κολυμπά 5.000 μίλια για να συναντήσει τον φίλο του, Joao, τον άνθρωπο που του έσωσε τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.