Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Άπολύτως ενδεικτική τού επιπέδου τής πολιτικής ζωής τού τόπου η χθεσινή συνεδρίαση τής βουλής...*

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
 Σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης εισήλθαν από χθες κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, όπως κατέδειξε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας, και ενώ εκρηκτικά προβλήματα όπως το δημοσιονομικό και το προσφυγικό συγκλονίζουν τη χώρα. Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέδωσαν στη σύγκρουση και έντονους προσωπικούς τόνους, με το σκηνικό να συμπληρώνεται από το άνοιγμα συζήτησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε ευθέως από τον πρωθυπουργό και τη δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία να παραιτηθούν, τονίζοντας ότι το κόστος της παραμονής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής τους και μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης τόσο σύντομα από την τελευταία αναμέτρηση.
«Οποιος βιάζεται σκοντάφτει. Θέλετε να...
συνέχεια
...ηττηθεί το κόμμα σας για τέταρτη φορά;», απάντησε αρχικώς ο κ. Αλ. Τσίπρας, για να σπεύσει να συμπληρώσει πάντως ότι δεν είναι στις προθέσεις του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές: «Είναι ωραίο το παραμύθι της παρένθεσης. Ο δράκος όμως έγινε κατοικίδιο. Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας. Τότε θα κριθούμε όλοι, και με την Ελλάδα να έχει βγει από την κρίση. Και τότε θα είστε ο νεότερος αρχηγός παράταξης που φεύγει νωρίτερα από κάθε άλλον».
Σε εκείνο που δεν απάντησε ο πρωθυπουργός, ωστόσο, ήταν στην ανοιχτή πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη να συμφωνήσει η πλειοψηφία σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο τη διερεύνηση του πώς επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls). Ηταν η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. στην πρόταση του κ. Τσίπρα να συμφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε πρόταση που θα καταθέσει το προσεχές διάστημα η Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. «Προτείνω μια έντιμη συμφωνία: θα ψηφίσουμε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα. Εσείς με τη σειρά σας θα ψηφίσετε πρόταση για επιτροπή εξέτασης επιβολής μέτρων ελέγχου τραπεζικών κεφαλαίων. Να μάθουμε για όλα την αλήθεια. Να έρθει να μιλήσει ο κ. Βαρουφάκης για plan Β». Είχε προηγηθεί μια μακράς διάρκειας κόντρα των δύο αρχηγών για την κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία, ενώ πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν με επίκεντρο υποθέσεις του παρελθόντος, όπως οι λίστες με καταθέτες εξωτερικού που τελούν υπό φορολογικό έλεγχο.
«Είναι εγκληματικές οι ευθύνες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
«Είστε κατηγορούμενος για τα αμέτρητα ψεύδη σας και για το ότι έχετε παραλάβει κράτος και το μετατρέψατε σε χώρα περιορισμένης εθνικής ευθύνης», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Η συζήτηση, που άρχισε περίπου στις 7.30 το βράδυ, διακόπηκε αρκετές φορές από φωνές βουλευτών που εξέφραζαν δυσφορία για τα όσα λέγονταν από του βήματος της Βουλής, αναλόγως του ποιος αρχηγός μιλούσε. Ωστόσο, η ένταση άγγιξε το «κόκκινο» μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών: ήταν όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος σε έναν εκ των κατηγορουμένων για εκβιασμό δημοσιογράφο, του οποίου άρθρο αναδημοσιεύθηκε από ιστοσελίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι είναι μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού.
«Λέτε ανακρίβειες. Να ανακαλέσετε», αντέδρασε όρθιος από το πρωθυπουργικό έδρανο ο κ. Τσίπρας. «Δεν ανακαλώ τίποτα. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί τον πρωθυπουργό, ότι ήταν στενός συνεργάτης δικός μου ο εκβιαστής. Θα είναι κοινός συκοφάντης αν δεν ανακαλέσει», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

* ο υπέρτιτλος : "Απολύτως ενδεικτική τού επιπέδου τής πολιτικής ζωής τού τόπου η χθεσινή συνεδρίαση τής βουλής..." είναι τής "Ν.Μ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.