Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε Τίτλους
22:37 | 09 Μαρ. 2016
tvxs/gr
1. Στην Αθήνα βρίσκεται το κουαρτέτο από το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι επαφές με το οικονομικό επιτελείο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ξεκίνησαν. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών δήλωσε πως «ήταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων σε βάθος τουλάχιστον επτά ημερών, στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση. Συνάντηση με το κουαρτέτο είχε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τέσσερις θεματικές ενότητες οριοθετούν τον οδικό άξονα των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό: α) αρχιτεκτονική και ύψος ποσοστό αναπλήρωσης β) Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνησης για αυτές τις ομάδες γ) Επανυπολογισμός των συντάξεων μέχρι το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς δ) Επικουρικές Συντάξεις. Στόχος του υπουργείου είναι να κλείσουν οι τρεις πρώτοι άξονες και να μείνει τελευταίο το θέμα των επικουρικών. 
2. Σχέδιο για εκκένωση της Ειδομένης. Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει χαοτική. Ο καταυλισμός, εξαιτίας των βροχών, θυμίζει έναν απέραντο λασπότοπο, ενώ ο δρόμος για το χωριό της Ειδομένης είναι γεμάτος από ανθρώπους - άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά - που περπατούν ανάμεσα στα χωράφια κουβαλώντας στους ώμους τους τα υπάρχοντά τους. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει την εκκένωση και τη μεταφορά των προσφύγων σε νέα κέντρα φιλοξενίας, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, εντός των επόμενων ημερών. Εν τω μεταξύ, «φρένο» στη ροή μεταναστών βάζει η Σλοβενία και την ακολουθεί η Σερβία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μήνυμά του στο Twitter αναφέρει πως «οι ροές παράτυπων μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να φτάσουν στο τέλος» και «αυτό αποτελεί απόφαση των 28 της Ευρώπης». Σημειώνεται πως την Τετάρτη οι Βρυξέλλες ενέκριναν την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα για τους πρόσφυγες
3. Τα «κοράκια» και οι πρόσφυγες. Κυκλώματα επιτήδειων εκμεταλλεύονται την απόγνωση και την άγνοια των προσφύγων και κερδοσκοπούν σε βάρος τους. Επιτήδειοι οργανώνουν πειρατικά δρομολόγια στα σύνορα και υπόσχονται στους πρόσφυγες πως θα τους περάσουν στην ΠΓΔΜ έναντι μεγάλης αμοιβής. Η δημοσιογράφος του Alpha Ρένα Κουβελιώτη δέχτηκε επίθεση όταν συμπτωματικά, ενώ κάλυπτε ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες, αντιλήφθηκε τη δράση του κυκλώματος και παρενέβη. «Όξω ρε απ” τον χώρο μας. Άντε και γαμ@@@@», της φώναζαν και την έσπρωχναν προσπαθώντας να την απομακρύνουν. Ωστόσο η κάμερα ήταν ανοιχτή και κατέγραψε το επεισόδιο. Δείτε το βίντεο εδώ
4. Ο Μάρτιν Σουλτς απέβαλε από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου τον χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Λευτέρη Συναδινό, ο οποίος μιλώντας στην ευρωβουλή αναφέρθηκε στους Τούρκους χαρακτηρίζοντάς τους «βρόμικους, βάρβαρους» και «σκυλιά». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωκοινοβουλίου, ευρωβουλευτής υποχρεώνεται να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.  
5. Ο Τσίπρας φέρνει στη Βουλή το θέμα της Δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον Προέδρο της Βουλής, ζητάει τη διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην ολομέλεια με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης. «Όχι σε αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις. Στόχος της Κυβέρνησης  είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη. Είναι χρέος μας να ανοίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο  χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του. 
6. Παράταση για έναν ακόμη μήνα πήρε η εξαίρεση των «κόκκινων» δανείων - στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων - από την πώλησή τους σε ιδιωτικές εταιρείες και funds. Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμμα, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών». Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Στόχος της παράτασης όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, είναι να δοθεί χρόνος ώστε η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες.
7. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στη Νεάπολη Λασιθίου επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων στους δύο κατηγορούμενους για τον θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη στη Νέα Αλικαρνασσό. Οι δύο κατηγορούμενου, ένας 34χρονος και ένας 28χρονος, καταδικάστηκαν για θανάσιμες σκοπούμενες βλάβες. Ο Κώστας Κατσούλης, τον Σεπτέμβριο του 2014, είχε δεχτεί επίθεση κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο γήπεδομε αποτέλεσμα τα τραυματιστεί σοβαρά και λίγες ημέρες αργότερα να υποκύψει στα τραύματά του.
8. Φιλοξενία τουλάχιστον 20.000 προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, μονοκατοικίες και ξενώνες προβλέπει πρόγραμμα της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, που άρχισε ήδη να υλοποιείται. Τα πρώτα 300 διαμερίσματα έχουν ήδη ενοικιασθεί για το σκοπό αυτό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα πρόγραμμα 8μηνης απασχόλησης που αφορά 2.297 θέσεις εργασίας για ανέργους που θα στελεχώσουν άμεσα hot spots, Κέντρα Φιλοξενίας κλπ προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
9. Μεγάλη ανατροπή των προγνωστικών από τον Μπέρνι Σάντερς που κατάφερε να κερδίσει την Κλίντον στο Μίσιγκαν, να εξισορροπήσει την κούρσα και διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες τού ότι μπορεί να είναι αυτός τελικά ο υποψήφιος πλανητάρχης.  Ο Σάντερς επικράτησε με μικρή μεν διαφορά (50% έναντι 48%), ωστόσο, κατάφερε μια ήττα σοκ στην Κλίντον που οι προβλέψεις έλεγαν ότι θα έπαιρνε την πολιτεία. Αυτό δείχνει ότι η μάχη στους δημοκρατικούς θα κρατήσει μέχρι τέλους και δεν θα είναι «περίπατος». Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε πάντως το Μισισίπι με μεγάλη διαφορά (83% έναντι 17%). 
10. Η Μέρκελ ανακάμπτει λόγω προσφυγικού. Την Κυριακή οι Γερμανοί σε τρία κρατίδια θα προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή των τοπικών κυβερνήσεων και το προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο. Αν και ορισμένοι κύκλοι - ακόμη και εντός τους κόμματός της - άσκησαν κριτική το τελευταίο διάστημα στην Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας φαίνεται να ανακάμπτει δημοσκοπικά στα τρία κρατίδια που θα γίνουν εκλογών, βλέποντας τη δημοφιλία της να κινείται και πάλι ανοδικά. Οι κάλπες τις Κυριακής θα δείξουν…
Και μια ερώτηση στο γερμανικό κοινοβουλίο... Ποια η σχέση Ρίχτερ - Σόιμπλε;  Βουλευτές του γερμανικού κόμματος «Αριστερά» κατέθεσαν στο κοινοβούλιο της Γερμανίας ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του Χάιντς Ρίχτερ περί οφειλών της Ελλάδας προς τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Σύμφωνα με τους βουλευτές, που επικαλούνται άρθρο του Spiegel, η θεωρία του Ρίχτερ αποτέλεσε θέμα «εσωτερικού σεμιναρίου» της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών. Βάσει αυτού διερωτώνται ποια η σχέση του Ρίχτερ με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και αν έχει λάβει κάποια αμοιβή. 
* Σκίτσο του Δημήτρη Χατζόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.