Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Μπρα ντε Φερ του ΔΝΤ με τους Θεσμούς, και στη μέση η Ελλάδα...

Μπρα ντε φερ ΔΝΤ με Ευρωπαίους και στη μέση η Ελλάδα - Εξετάζουν «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης

Δύο ελέφαντες μαλώνουν και στη μέση βρίσκεται μία μικρή αντιλόπη. Με αυτή την μικρή αλληγορία...
περιέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την εν εξελίξει διαμάχη του ΔΝΤ με το ευρωπαϊκό τμήμα των δανειστών για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει η τρόικα και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.

Η αλήθεια είναι πως παρότι οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για πρόοδο, η απόσταση παραμένει: Από τη μία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στη σκληρή γραμμή – παρότι διαμηνύει ότι δεν είναι κοινωνικά άτεγκτο- ζητώντας επιπλέον μέτρα 4 με 5% του ΑΕΠ, ήτοι έως 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδάλλως, λέει το Ταμείο, οι ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία γενναία ρύθμιση του χρέους που θα αγγίζει τις επιπτώσεις του «κουρέματος». Μία θέση που διατυπώθηκε τόσο κατά τον χθεσινό «μυστικό» δείπνο των δανειστών για την Ελλάδα, όσο και δημοσίως σήμερα δια του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Τι είπε ο Ράις; «Δεν είμαστε σκληροί είμαστε ρεαλιστές» σημείωσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε ΕΕ και Αθήνα και αποδεικνύοντας ότι οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένουν ένα παιχνίδι για γερά νεύρα.

Η απόσταση των δύο πλευρών είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ. Κατόπιν όλων αυτών, εξετάζονται διάφορα σενάρια ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, συζητείται είτε να μπει στο πρόγραμμα το Ταμείο το καλοκαίρι όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση (χωρίς τη συμμετοχή του), είτε αυτή να «σαλαμοποιηθεί». Με άλλα λόγια να σπάσουν τα μέτρα που προβλέπονται σε πολλές δόσεις και κατ επέκταση να τεμαχιστεί και η δόση που προβλέπεται να εκταμιευθεί. 

Πάντως ο Ράις, όπως και οι διαρροές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για άμεση επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζουν τον ακριβή χρόνο επιστροφής, ο οποίος όπως όλα δείχνουν πρόκειται να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Από την Ευρώπη πάλι, επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι ως προς τη διαμάχη με το ΔΝΤ. Πηγή της ευρωζώνης διαμήνυε ότι δε θα ήταν εποικοδομητικό να μπούμε σε μια συζήτηση ποιος μαλώνει με ποιον, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διαδικασία σύγκλισης μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών αρχών.

«Αυτή, είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι επιτυχής στο άμεσο μέλλον», είπε και συνέχισε σημειώνοντας ότι αν γίνει αυτό τότε οι Θεσμοί θα επιστρέψουν «από κοινού» στην Αθήνα και με «κοινή θέση» για να διαπραγματευτούν με τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, ανέφερε πως το ζήτημα αυτό διογκώθηκε απ’ έξω και όχι από τους θεσμούς.

Η ίδια πηγή μάλιστα επεσήμανε ότι δεν πρέπει να συνδέεται το προσφυγικό με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. «Τα προβλήματα που προκαλούν εκτροχιασμούς και όχι να παρατείνονται», ανέφερε και συμπλήρωσε «η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο, ενδεικτικό ίσως του κλίματος που επικρατεί είναι ότι στο προσεχές Eurogroup το «παρών» θα δώσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, και σκληρός του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και όχι η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ… 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.