Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Στις 9 Μαΐου το Eurogroup για την αξιολόγηση

Κλείδωσε
Tvxs.gr 22:21 | 28 Απρ. 2016
Τελευταία ανανέωση 23:42 | 28 Απρ. 2016
Τη σύγκληση Eurogroup στις 9 Μαΐου αποφάσισε ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup φέρεται να ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ νωρίτερα ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως το Eurogroup θα γινόταν ή στις 9 ή στις 10 Μαΐου, καθώς απαιτείται «χρόνος προετοιμασίας και διαβουλεύσεων για το ζήτημα του χρέους». Δεν αποκλείεται μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup να προσκαλέσει νωρίτερα σε συνάντηση τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Βόφλγκανγκ Σόιμπλε Μισέλ Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός...
συνέχεια
...είχε τη Μεγάλη Πέμπτη τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνεργάτες του, σημείωσε πως «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση». Παράλληλα εκτίμησε πως «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις», ενώ σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις ημέρες εκτίθενται». 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπήρξε έντονο παρασκήνιο τις τελευταίες 48ώρες και κυρίως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τουσκ, κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός των ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ζητήσει Σύνοδο Κορυφής αν δεν συγκληθεί σύντομα κάποιο Eurogroup για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η συμφωνία για το πακέτο μέτρων έχει κλείσει, ωστόσο υπήρξε εμπλοκή μετά το αίτημα του ΔΝΤ για νομοθέτηση και προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, πρόταση που απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, η Κομισιόν αλλά και μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. (Διαβάστε επίσης: Wikileaks: Ο Τόμσεν απειλεί με πιστωτική ασφυξία την Ελλάδα
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες από ευρωπαίους αξιωματούχους, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και την προειδοποίηση ότι αν δεν συγκληθεί το Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρατηρήθηκε μεγάλη κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο. Μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.
Η στάση της Γαλλίας σήμανε συναγερμό. Άμεσα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Σε συνέχεια της επαφής του με το Γάλλο ομόλογό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.
Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όρισε το Eurogroup για τη Δευτέρα 9/5 προκειμένου προηγουμένως να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.