Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ


Πέθανε σε ηλικία 65 ετών η πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Ζάχα Ζαντίντ, μετά από καρδιακή προσβολή ενώ νοσηλευόταν με βρογχίτιδα σε νοσοκομείο του Μαϊάμι.
Η διάσημη αρχιτέκτονας είχε σχεδιάσει δεκάδες κτίρια σε όλο τον κόσμο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων.
Η Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε στη Βαγδάτη και πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.
Υπήρξε η πιο επαναστατική δύναμη του αρχιτεκτονικού ρεύματος του Λονδίνου παρά το ότι για χρόνια πάλευε για την ανάθεση έργων στη χώρα.
Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA - Office for Metropolitan Architecture), όπου έγινε συνέταιρος το 1977.
Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε επίσης στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας της «Η Ζάχα ήταν η σπουδαιότερη γυναίκα αρχιτέκτονας στον κόσμο», ενώ ο αρχιτέκτονας Γκράχαμ Μόρισον δήλωσε: « Ηταν τόσο σπάνια που δεν υπάρχει καμία άλλη σαν κι αυτή.  Δεν χωρούσε πουθενά κι αυτό το λέω με την καλή έννοια. Είχε τον δικό της κόσμο και ήταν μοναδική».

από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.