Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους
tvxs.gr 21:23 | 18 Απρ. 2016
1. Ένας συμβιβασμός win-win μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, ένας ακόμη αιφνιδιασμός Σόιμπλε κι ένα συμπληρωματικό… εν αναμονή, Μνημόνιο θέτουν την κυβέρνηση ενώπιον νέων σκληρών διλημμάτων και αποφάσεων υψηλού πολιτικού κόστους. Η πρόταση γεφύρωσης του χάσματος Ευρώπης – ΔΝΤ με το εφεδρικό πακέτο «έκτακτων μέτρων», ύψους έως και 3 δις ευρώ, σχεδιάστηκε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Αμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και εξέταση της όποιας πρότασης για εφεδρικά μέτρα στη συνέχεια, και μόνον αφού ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, είναι η τελική θέση της κυβέρνησης απέναντι στο σχέδιο των δανειστών για έκτακτο «αν αναμονή» πακέτο μέτρων ύψους έως και 3 δις ευρώ.
2. Εμμένει το Βερολίνο στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το μήνυμα επανέλαβε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Φριντερίκε Φον Τίσενχαουζεν. Σημείωσε πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ως το Πάσχα. Ρεαλισμός στα μέτρα και βιωσιμότητα στο χρέος. Αυτά είναι, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν στις συζητήσεις που γίνονται με την Ελλάδα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
3. Η Επιτροπή Ελέγχου «Πόθεν Έσχες», με ομόφωνη απόφαση, διαβίβασε στον αρμόδιο εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση την υπόθεση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του Σταύρου Ψυχάρη. Ο εκδότης και ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, έχει υποβάλλει ανακριβείς και ελλιπείς δηλώσεις καθώς δεν προσκόμισε τα παραστατικά που του ζητήθηκαν καθώς εξέπνευσε η νέα προθεσμία μια εβδομάδας που του είχε δοθεί.
4. Ολοκληρωτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη ΝΔ επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Την παραίτηση του υπέβαλε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος και προς διαγραφή οδεύει και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη.Οι νέες «πολεμικές» εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση έρχονται μετά το φιάσκο των εκλογών στην ΟΝΝΕΔ.
5. Σε διαβούλευση ακόμη και εντός της ημέρας αναμένεται να τεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος προτίθεται να το καταθέσει άμεσα στη Βουλή. Δείτε τι προβλέπει το ασφαλιστικό για νέες και καταβαλλόμενες συντάξεις.
6. Όσους κάνουν λόγο για «μέγα πολιτικό σκάνδαλο» φαίνεται πως δικαιώνει η έκθεση - φωτιά για το Ελληνικό. H έκθεση θέτει μείζονος σημασίας ζητήματα για τον διαγωνισμό και τη σύμβαση που έχει ήδη υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development του Ομίλου Λάτση.
7. Με νέες απειλές κατά της ΕΕ για ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό επανέρχεται η Τουρκία. Στο μεταξύ, μία νέα προσφυγική τραγωδία σημειώθηκε στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες 4 πλοιάρια ανατράπηκαν και βυθίστηκαν με τις αναφορές να κάνουν λόγο έως και για 400 αγνοούμενους. Μειωμένες κατά 50% ήταν το Μάρτιο οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η Frontex. Την ίδια στιγμή, τα αντίστοιχα νούμερα από την Ιταλία επιβεβαιώνουν την αλλαγή διαδρομής των προσφύγων. Ο βαλκανικός διάδρομος έκλεισε, ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, άνοιξε ο μεσογειακός.
8. Η αρχή του τέλους για την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ; Ίσως, καθώς, χθες αργά το βράδυ, η Κάτω Βουλή της χώρας ψήφισε υπέρ της αποπομπής της. Την τελική απόφαση θα πάρει η Γερουσία στις 10 ή 11 Μαΐου. Πρόκειται για πόλεμο κατά της διαφθοράς ή πραξικόπημα;
9. Συντριπτικό όχι στη συνεργασία του κόμματος με το Σοσιλιαστικό Κόμμα και τους «Πολίτες» είπαν, στο εσωτερικό δημοψήφισμα οι Podemos, βάζοντας την Ισπανία ξανά σε τροχιά εκλογών.
10. Δύο φονικοί σεισμοί μεγέθους 7και 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξαν την Ιαπωνία και το Εκουαδόρ αντίστοιχα το Σάββατο, με διαφορά μόλις λίγων ωρών. Οι δύο χώρες μετρούν ακόμη τους νεκρούς τους, ο αριθμός των οποίων όλο και αυξάνεται, την ίδια ώρα που και η παγκόσμια ανησυχία αυξάνεται εξίσου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία παγκόσμια επιδημία σεισμών; Οι επιστήμονες απαντούν… Και η απάντηση είναι όχι.
Κι ακόμη:
Η μικρή Μάια κινδυνεύει από βαριά επιληψία. Υπάρχει θεραπεία που έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά στην Ευρώπη. Αλλά στην Ελλάδα ένας νόμος-ταμπού απαγορεύει στο κοριτσάκι το φάρμακο, επειδή προέρχεται από το φυτό της κάνναβης! Σε 48 ώρες, η μητέρα της Μάιας θα συναντήσει τον υπουργό Υγείας, αλλά για να επιτρέψει εκείνος τη θεραπεία πρέπει να δει ότι έχει τη στήριξη χιλιάδων πολιτών. Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα!
* Σκίτσο του Vasco Gargalo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.