Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ταξίδι-αστραπή σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Παρίσι Φωτο : ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Από το Παρίσι στο Στρασβούργο και από εκεί στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, που μετά τη χθεσινή συνάντησή του με Φρανσουά Ολάντ βλέπει στις 12 το μεσημέρι τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου στις 7 το απόγευμα θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Πολύ καλό κλίμα»

Η συμφωνία για την αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα φέρεται να είναι η κοινή εκτίμηση Ολάντ- Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους χθες στο Παρίσι.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα και κατά ένα μέρος, Τσίπρας και Ολάντ είχαν συνομιλία τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία των συμβούλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον Γάλλο πρόεδρο ότι «η συμφωνία έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό» και πως «οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς προκαλούν τις καθυστερήσεις».
Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση των δύο ηγετών ΕΦ.ΣΥΝ.
«Είναι προς το συμφέρον όλων η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς κάθε μέρα που περνά προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζοντας θετική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό, τόνισε, «δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα πέρα από αυτά που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου».
Βάλλοντας κατά του ΔΝΤ ο Ελληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ακόμα και το Ταμείο ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εκτίμησή του για ύφεση 0,2%. «Τα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε προστατεύουν τους αδύναμους και είναι δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίσει πώς και σε ποιες οικονομικές κατηγορίες θα κατανεμηθούν τα βάρη».
Ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εκτός πλάνου το Βερολίνο

Στα σχέδια του πρωθυπουργικού επιτελείου δεν φαίνεται να είναι συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ.
Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει και άλλοτε διαβεβαιώσεις από την Καγκελαρία, οι οποίες στη συνέχεια «ακυρώνονταν» από τις κινήσεις των σκληρών οικονομικών κύκλων του Βερολίνου.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.