Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Και το σκέφτεται και το έχει συζητήσει...

Ο Τσίπρας υψώνει τείχος στο ΔΝΤ και σχεδιάζει εκλογές, αν…
 
Σχεδιασμένη από το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν η συνέντευξη την οποία έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, με την οποία επισημοποποίησαν το αδιέξοδο στις συζητήσεις με την τρόικα.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να σταλεί το μήνυμα στην ελληνική κοινή γνώμη, ενώ ταυτόχρονα προετοίμαζε δικές του συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, και τους προέδρους της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Η επιμονή των δανειστών σε απαιτήσεις για λήψη μέτρων πάνω από 5,4 δισ ευρώ, για μείωση του αφορολόγητου στις 8,100 ευρώ και για περικοπές σε συντάξεις κάτω από 1,200 ευρώ, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στη βεβαιότητα της εμπλοκής. Ήθελε, λοιπόν, αφενός να ενημερώσει τους πολίτες για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται και τη μάχη που δίνει και, αφετέρου, να ζητήσει τη βοήθεια των Ευρωπαίων ηγετών, δεδομένου ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα είναι λιγότερο πιεστικός από την αντίστοιχη του ΔΝΤ.
Μπορεί βασίμως να ελπίζει σε κάτι ουσιαστικό από τις διπλωματικές επαφές του; Ο ίδιος φαίνεται να το πιστεύει. Άλλωστε, δεν έχει και πολλές επιλογές. Αν αποδεχόταν όλες τις απαιτήσεις του ΔΝΤ θα αυτοκτονούσε πολιτικά. Πρώτον, θα παραιτείτο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Δεύτερον, αρκετοί βουλευτές του θα καταψήφιζαν τα μέτρα στη Βουλή και θα οδηγείτο σε παραίτηση η κυβέρνηση του. Και τρίτον, στις εκλογές που θα ακολουθούσαν ο Σύριζα θα κατακρημνιζόταν.

Ελπίζει, λοιπόν, διότι και δεν έχει πολλά άλλα να κάνει, πλέον. Αν, παρόλα αυτά οι δανειστές παραμείνουν ανυποχώρητοι, ας μην εκπλαγούμε αν δούμε να στήνονται ξανά πρόωρες κάλπες. Ο ίδιος και το σκέφτεται και το έχει συζητήσει αναλυτικά με τον στενό κύκλο των συνεργατών του…

aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.