Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Από τον Μέγα Αλέξανδρο στην Κλεοπάτρα

Κεφαλή εφήβου, 2ος αι. π.χ. Κεφαλή εφήβου, 2ος αι. π.χ. | SMB / Antikensammlung

Εγκαινιάστηκε επίσημα χθες στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και ανοίγει σήμερα για το κοινό η έκθεση «Η Πέργαμος και τα ελληνιστικά βασίλεια του αρχαίου κόσμου». Επικεντρώνεται στην αρχαία πόλη της Περγάμου, που ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου των Ατταλιδών και εκτεινόταν σε μεγάλο τμήμα της Μικράς Ασίας.
Παρουσιάζει περισσότερα από 265 αντικείμενα εξαιρετικής ομορφιάς και σπάνιας τέχνης, που διατρέχουν τρεις αιώνες τέχνης και Ιστορίας, από τον Μέγα Αλέξανδρο και τους ελληνιστικούς χρόνους έως τον Ιούλιο Καίσαρα και την Κλεοπάτρα.
Ρωμαϊκό ψηφιδωτό 2ος-1ος αι. π.χ. Ρωμαϊκό ψηφιδωτό 2ος-1ος αι. π.χ. | Museo Archeologico Nazionale, Naples

Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται φυσικά από το Μουσείο...
 
 συνέχεια
...Περγάμου στο Βερολίνο, ένα από τα διασημότερα διεθνώς. Ως γνωστόν, οι Γερμανοί αρχαιολόγοι που έκαναν τις ανασκαφές στην Πέργαμο κατά τον 19ο αιώνα, απέκοψαν τα ευρήματα από το φυσικό τους περιβάλλον και τα μετέφεραν στην πατρίδα τους. Και δεν μιλάμε για αγάλματα αλλά για ολόκληρα αρχιτεκτονικά μέλη, ναούς, ζωφόρους, περιστύλια κ.ά.
Ανάμεσά τους και ο Βωμός του Δία από την ακρόπολη της αρχαίας Περγάμου της Μικράς Ασίας, που δεσπόζει στην κεντρική αίθουσα του μουσείου στο Βερολίνο.
Κένταυρος του βασιλείου των Σελευκιδών, 160 π.χ. Κένταυρος του βασιλείου των Σελευκιδών, 160 π.χ. | Antikensammlung, Kunsthistorisches Museum, Vienna

Η έκθεση αντιπροσωπεύει την ιστορική συνεργασία μεταξύ του Mητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Περγάμου στο Βερολίνο, από το οποίο προέρχεται περίπου το ένα τρίτο των εκθεμάτων.
Ανάμεσά τους βρίσκονται το μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ύψους 4 μέτρων, από τη Βιβλιοθήκη της Περγάμου (της δεύτερης σημαντικότερης της αρχαιότητας μετά τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας), πολυάριθμες μαρμάρινες προτομές ρωμαϊκού τύπου και επιχρυσωμένα ασημένια κύπελλα. Επίσης ένα μοντέλο του επιβλητικού Βωμού της Περγάμου, του οποίου η δυτική πρόσοψη είναι από τα πιο δημοφιλή τεχνουργήματα στη συλλογή των αρχαιοτήτων του Βερολίνου.
Η έκθεση θεωρείται το γεγονός της άνοιξης για το Μητροπολιτικό Μουσείο, το οποίο επισκέπτονται ετησίως σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Οσοι βρεθούν λοιπόν εκεί, έως τις 17 Ιουλίου που ολοκληρώνεται η έκθεση, θα δουν γλυπτά από μάρμαρο, ορείχαλκο και πηλό, χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αγγεία, νομίσματα που αποκαλύπτουν τη διαχρονική κληρονομιά των ελληνιστικών καλλιτεχνών και τη βαθιά επιρροή τους στη ρωμαϊκή τέχνη.
Αντίγραφα των γλυπτών πορτρέτων του Λύσιππου, του μοναδικού αυλικού γλύπτη που είχε την άδεια να δημιουργεί επίσημα πορτρέτα του Αλέξανδρου, σειρά από μνημειακά γλυπτά πορτρέτα της Βίλας των Παπύρων στην Αρχαία Ηράκλεια που ταξιδεύουν πρώτη φορά στην Αμερική, υδατογραφίες, φωτογραφίες και σημειωματάρια από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Πέργαμο, γλυπτά από τον Βωμό της Περγάμου που επηρέασε την ευρωπαϊκή τέχνη καθώς και σημαντικά ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων.
Πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Αμερικής και προέρχονται από μουσεία όλου του κόσμου. Εκτός από το Μουσείο της Περγάμου έργα δάνεισαν μουσεία της Ιταλίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας των Ηνωμένων Πολιτειών και φυσικά της χώρας μας.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας δάνεισε το μαρμάρινο κεφάλι και τον βραχίονα από το κολοσσιαίο άγαλμα του Δία, ανδρικές και γυναικείες μαρμάρινες προτομές που ανακαλύφθηκαν στη Σμύρνη, αλλά και ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων.
Το κομμάτι αυτό πλαισιώνεται από μια βιντεοπροβολή με τις πρόσφατες ανασκαφές που έγιναν στο διάσημο ναυάγιο. Με αφορμή τον δανεισμό, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης παραχώρησε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον κρατήρα με τον Ηρακλή που θα εκτεθεί από 9 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου με αφορμή τα 150 χρόνια του μουσείου μας.
Επίσης το Μουσείο Μπενάκη δάνεισε περίτεχνα χρυσά κοσμήματα, βραχιόλια που παρουσιάζουν τον κόμπο του Ηρακλή, δίχτυα μαλλιών, περιδέραια, καρφίτσες και στέμματα, όλα παραδείγματα των εξαιρετικών δεξιοτήτων των αρχαίων τεχνιτών της Περγάμου.
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και άλλων ελληνοαμερικανικών ιδρυμάτων και συνοδεύεται από κατάλογο. Διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθεσιακές περιηγήσεις, το ειδικό πρόγραμμα «Picture This!» (12 Μαΐου) για τους επισκέπτες με μειωμένη ή καθόλου όραση, διήμερο διεθνές συμπόσιο στις 4 και 5 Μαΐου και άλλες δράσεις.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.