Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Παράδειγμα γιά μίμηση : Τέρμα οι πλαστικές σακκούλες σε Σίφνο, Αλόννησο

«Παρελθόν» η χρήση πλαστικής σακούλας σε Σίφνο, Αλόννησο
Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου διένειμε δωρεάν υφασμάτινες τσάντες σε όλους τους μαθητές του νησιού, οι οποίοι τις απογείωσαν, ζωγραφίζοντάς τες.
Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου διένειμε δωρεάν υφασμάτινες τσάντες σε όλους τους μαθητές του νησιού, οι οποίοι τις απογείωσαν, ζωγραφίζοντάς τες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
«Σήμερα, το να δίνεις πλαστική σακούλα στον πελάτη θεωρείται υπηρεσία. Εχουμε φθάσει στο σημείο να αγοράζεις ένα νερό από το περίπτερο και να σε ρωτούν αν θες σακούλα, ή μια τυρόπιτα από τον φούρνο, την οποία βάζουν σε χάρτινο φάκελο και μετά σε σακούλα. Η οποία βέβαια μερικά δευτερόλεπτα αργότερα βρίσκεται στον κάδο, αν δεν την παρασύρει ο αέρας. Ακόμα και στα πανηγύρια μας μοιράζουν τον άρτο σε πλαστικές σακούλες».
Ο κ. Γιάννης Γκύλης, μέλος της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου, υποδεικνύει τον παραλογισμό στις καθημερινές μας συνήθειες, σχετικά με τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Είναι παντού: σε κάθε αγορά μας, στους κάδους των σπιτιών μας, στα ράφια και στα ντουλάπια μας. Και φυσικά, στο περιβάλλον, εκεί όπου όλα τελικά καταλήγουν. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, κάθε Ελληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 242 πλαστικές σακούλες ετησίως.

Η κοινοτική νομοθεσία, όμως, άλλαξε. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση στις 90 σακούλες ανά άτομο ετησίως μέχρι το τέλος του 2019 και στις 40 μέχρι το 2025. Ή να διασφαλίσουν ότι μέχρι το τέλος του 2018 οι πλαστικές σακούλες θα χρεώνονται. Πριν η πολιτεία αποφασίσει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει, κάποια μικρά μέρη αποφασίζουν να πρωτοπορήσουν και, γιατί όχι, να διαφημίσουν τον σταδιακό αποκλεισμό της πλαστικής σακούλας από την καθημερινότητά τους.

Επιστρέφουμε στη Σίφνο. «Ενα μέλος μας από την Ολλανδία μάς πρότεινε πριν από μερικά χρόνια να αναλάβουμε μια δράση στο νησί για τη μείωση της πλαστικής σακούλας», λέει ο κ. Γκύλλης. «Αρχικά αναζητήσαμε εναλλακτικές ανάμεσα σε πλαστικές σακούλες πολλαπλών χρήσεων, όμως τις απορρίψαμε για πολλούς λόγους. Αποφασίσαμε να αγοράσουμε δύο μηχανές ραπτικής και να δημιουργήσουμε μόνοι μας κάτι που να ταιριάζει στην αισθητική του νησιού. Ετσι λοιπόν σχεδιάσαμε μια υφασμάτινη τσάντα, τη δοκιμάσαμε φορτώνοντάς την ακόμα και με πέτρες και τελικά καταλήξαμε σε ένα σχέδιο».

Η «μύηση»
Οι πιο... επιδέξιοι στη ραπτική ασχολήθηκαν εντατικά με τη ραφή τσαντών. «Φτιάξαμε 2.400 τσάντες και λέγαμε “σιγά μην πουληθούν”. Ομως έγιναν ανάρπαστες! Τώρα ξεκινήσαμε να φτιάξουμε νέες».

Μετά τις υφασμάτινες τσάντες, ακολούθησε η «μύηση» του πληθυσμού. Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου μίλησε στα σχολεία του νησιού, διένειμε δωρεάν τσάντες σε όλα τα παιδιά και εκείνα... τις απογείωσαν, ζωγραφίζοντάς τες. «Ο στόχος μας είναι απλός. Οταν το παιδί πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, να ασκεί πίεση στη μαμά ή τον μπαμπά να μη ζητεί πλαστική σακούλα».

Το επόμενο βήμα στην προσπάθεια ξεκίνησε χθες. Με πολύτιμους συμπαραστάτες τον Σύλλογο Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου και τον δήμο αποφασίστηκε να ξεκινήσει η χρέωση της πλαστικής σακούλας (0,10 ευρώ) σε όλα τα καταστήματα του νησιού. Ολα; «Εκτός από ένα παντοπωλείο, που θεωρεί ότι θα είναι πλεονέκτημα να δίνει δωρεάν τις σακούλες όταν οι άλλοι τις χρεώνουν. Νομίζω όμως ότι τελικά θα πεισθεί και αυτός», λέει ο κ. Γκύλλης.

Παράλληλα, ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης με το έξυπνο σύνθημα «Κάν’ το όπως ένας Σιφνιός». «Τελικά η υπόθεση προχωρά πολύ πιο εύκολα και φυσικά από ό,τι περιμέναμε. Η νοικοκυροσύνη και η καθαριότητα είναι στο DNA των Σιφναίων! Επόμενο βήμα στην προσπάθεια; Η δημιουργία “τουρβάδων”, παραδοσιακών σιφναίικων σακιδίων».

Αλόννησος
Τον δρόμο για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας άνοιξε ένα άλλο νησί, αρκετά βορειότερα. Από την 1η Δεκεμβρίου η πλαστική σακούλα χρεώνεται σε όλα τα καταστήματα του νησιού. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της MOm (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας) πραγματοποιήσαν διαδραστικές, ενημερωτικές εκδηλώσεις για ενήλικες, αλλά και μικρούς πολίτες του νησιού, με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή όλων στην προσπάθεια να αποτελέσει παρελθόν η χρήση της πλαστικής σακούλας για την Αλόννησο. «Πάμε πολύ καλά, ο κόσμος και τα καταστήματα έχουν προσαρμοστεί. Υπάρχουν κάποια καταστήματα που δεν δίνουν καθόλου πλαστική σακούλα πλέον, ενώ οι περισσότεροι τις κρύβουν και δίνουν –με χρέωση φυσικά– μόνο αν ζητήσει ο πελάτης», λέει η κ. Ελένη Τούντα, υπεύθυνη Προγράμματος Βορείων Σποράδων της MOm. «Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η ιδέα που είχαν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων στο νησί. Πήραν πάνινες σακούλες για τους επισκέπτες τους, τις οποίες έχουν στα δωμάτια και τις δανείζουν για να κάνει τα ψώνια του κάποιος όσο καιρό είναι στο νησί, αφήνοντάς την για τον επόμενο ή τις χαρίζουν, ως αναμνηστικό. Πρόσφατα, ένας οπωροπώλης μου είπε ότι ενώ παλιά χρειαζόταν 3 σακιά πλαστικές σακούλες την εβδομάδα, τώρα δεν χρειάζεται ούτε μισό. Αυτό δεν είναι εξαιρετικό;».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; «Εχουν μπει αφίσες σε όλα τα καταστήματα και ελπίζουμε ότι θα μπουν σύντομα και στα καράβια. Ο δήμος δίνει μεγάλο αγώνα για την πρωτοβουλία αυτή, που εξελίσσεται συνεχώς».

από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.