Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Στην ποσοτική χαλάρωση οι ελληνικές τράπεζες με απόφαση ΕΚΤ

Μάριο Ντράγκι  
Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης | AP Photo/Michael Probst, File

Τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από σχετική απόφαση της ΕΚΤ.
Όπως είπε, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή η απόφαση ισοδυναμεί με έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης του EFSF, τα οποία διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες και το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι είναι πάνω από 30 δισ. ευρώ.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση, ύψους 18,5 δισ. ευρώ, πράγμα που συνιστά τόσο ουσιώδη ανακούφιση των τραπεζών και της ρευστότητας όσο και την αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης που έρχεται.
Από νωρίς σήμερα, πηγή από την ΕΚΤ, η οποία μιλούσε σε καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Bloomberg, ανέφερε ότι η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα του EFSF, τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, προσφέροντάς τους πρόσθετη ρευστότητα ύψους έως 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. 
Πρόκειται για ομόλογα που είχαν δοθεί στις τράπεζες για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των «καλών» τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές και των «κακών» τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνονται στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τις 10 Μαρτίου και η σχετική απόφαση του Μάριο Ντράγκι προβλέπει την αγορά του 50% των εν λόγω ομόλογων. 
Οι ελληνικές τράπεζες ζητούσαν από καιρό από την ΕΚΤ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογα έκδοσης EFSF, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το κέρδος από μια τέτοια κίνηση για τις τράπεζες θα είναι διπλό, διότι θα λογιστικοποιήσουν άμεσα ένα σημαντικό κέρδος από την πώληση του 25% των ομολόγων καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι καλύτερες από τις ονομαστικές.
Επίσης, θα μπορέσουν να αποτιμήσουν στα βιβλία τους το υπόλοιπο 75% των ομολόγων που δεν θα πωληθούν στην τιμή με την οποία έγινε η συναλλαγή λογιστικοποιώντας περισσότερα κέρδη.
Συνολικά το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.

Άνοδος του χρηματιστηρίου 

Η ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι έφερε υψηλά κέρδη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 574,73 μονάδες, με άνοδο 4,86%.
Μοχλός την εκρηκτικής αύξησης, οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει +18,92%.

Επίσης, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του τζίρου. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 92.380 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 179.270.308 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 7,19%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο σε ποσοστό 3,70%.

efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.