Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Εκπλήξεις στο καταστατικό της ΝΔ ετοιμάζει ο Μητσοτάκης...

Οι εκπλήξεις στο καταστατικό της ΝΔ που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Σε ριζοσπαστικές αλλαγές προχωρά άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου η ΝΔ να μην καταλήξει ένα κόμμα ξεπερασμένο από την εποχή του και...
τις πολιτικές εξελίξεις. Αντιθέτως ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης, όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του, θέλει να το καταστήσει ένα νέο ισχυρό πολιτικό Οργανισμό, προσπάθεια θα γίνει εφικτή, με το νέο γαλάζιο καταστατικό χάρτη που θα παρουσιαστεί στο 10ο τακτικό Συνέδριο την επόμενη Παρασκευή.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή θα αφορά το διαχωρισμό κόμματος - κράτους. Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισάγει στο νέο καταστατικό της ΝΔ ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικών και κυβερνητικών θέσεων (π.χ. ο γραμματέας του κόμματος δεν θα μπορεί να είναι και υπουργός, ενώ θα δίνεται έμφαση και στις περιπτώσεις που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος), κάτι που θα επηρεάσει και όσους επιθυμούσαν να θέσουν υποψηφιότητα με τις γαλάζιες λίστες στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η δεύτερη ριζοσπαστική αλλαγή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, αφορά την απαγόρευση από...
 συνέχεια
...το καταστατικό, του δανεισμού της ΝΔ από τις τράπεζες. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης που θα είναι προσκεκλημένοι στο γαλάζιο Συνέδριο, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά, θα ζητήσει και από τα άλλα κόμματα να πράξουν το ίδιο. Στόχος του είναι, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του, να δείξει ότι πρώτον υπάρχει σεβασμός στο φορολογούμενο πολίτη και δεύτερον να εφαρμόσει απόλυτη διαφάνεια, αλλά και μάζεμα των οικονομικών του κόμματος.

Μια τρίτη αλλαγή που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά από ελληνικό πολιτικό κόμμα, είναι η καθιέρωση πενταετούς θητείας για τον πρόεδρο, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Στο καταστατικό ωστόσο θα προβλέπεται ότι μπορεί να παραταθεί η θητεία του προέδρου της ΝΔ, εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός. Η παράταση αυτή θα λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

Παράλληλα το νέο καταστατικό που θα διέπεται από το γενικό πνεύμα «η ΝΔ ανήκει στα μέλη της», θα ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα προβλέπεται η δημιουργία ενός εθνικού μητρώου υποψηφίων βουλευτών, με τον πρόεδρο να ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.

Το πέρασμα της ΝΔ στη νέα εποχή και το άνοιγμα στην κοινωνία με τη συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής, προϋποθέτει όπως έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, και μικρότερα, πιο ευέλικτα κομματικά όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο. Προς την κατεύθυνση αυτή το ίδιο το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας.

Το επόμενο μεγαλύτερο κομματικό όργανο, η Πολιτική Επιτροπή θα προβλέπεται να συνεδριάζει ανά τρίμηνο και θα συγκροτείται από 100 αιρετά και μέχρι 100 μέλη λόγω ιδιότητας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας ετήσιος πολιτικός κύκλος ο οποίος θα ανοίγει και θα κλείνει με το Συνέδριο ώστε να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι καταστατικές αλλαγές προέκυψαν από δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου όπου συμμετείχαν 15.432 μέλη της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και δίνοντας εντολή για ριζικές αλλαγές. Ενδεικτικό είναι και το στοιχείο, ότι το 475 από αυτούς που απάντησαν ήταν γυναίκες.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.